Ν/σ για τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς θα δίνονται οι τίτλοι κυριότητας



Η πλειοψηφία βέβαια αυτών των καταπατημένων εκτάσεων,ουσιαστικά δεν είναι δημόσιες,''έγιναν'' δημόσιες με διάφορους ''νόμους'' του παρελθόντος και κυρίως με την εφαρμογή του κτηματολογίου. Με  το κτηματολόγιο πολλές ιδιωτικές εκτάσεις, πέρασαν στο δημόσιο ως αγνώστου ιδιοκτήτη και τώρα θα μοιραστούν σε κολλητούς με ένα νομοσχέδιο έναντι πινακίου φακής. Παλιό, γνωστό, καλό κόλπο...

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ν/σ θα προσφέρει τη δυνατότητα στους «καταπατητές», να αποκτούν τους τίτλους κυριότητας των ακινήτων, έναντι ενός ποσού το οποίο θα διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Ένα από αυτά και ενδεχομένως το πιο σημαντικό θα είναι ένα ποσοστό επί της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Πρόθεση του ΥΠΟΙΚ, πάντως, σ' ό,τι αφορά ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι-ανάπηροι) και άλλοι με αποδεδειγμένη μικρή οικονομική δυνατότητα, είναι να δίδονται οι τίτλοι κυριότητας με χαμηλό τίμημα. Σ' ό,τι αφορά τις αγροτικές εκτάσεις και την εξαγορά του, ο κάτοχός του πρέπει να αποδεικνύει ότι το βασικό του επάγγελμα είναι αγρότης.

Το τίμημα θα είναι  χαμηλό  για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία. Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Το τίμημα ανάλογα με το ύψος του θα εξοφλείται σε δόσεις.

Τα στοιχεία και στατιστικά που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, καταδεικνύουν με ανάγλυφο τρόπο, το χρονίζον πρόβλημα το οποίο διογκώθηκε με το πέρασμα των δεκαετιών. Η μεγαλύτερη ζημία για το Δημόσιο «εδράζεται» στην Αττική, ότι το 80% των δημοσίων ακινήτων είναι καταπατημένα-μερικώς ή εξ ολοκλήρου.

Στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στη Θεσσαλία, τα καταπατημένα δημόσια κτήματα υπολογίζονται ότι φτάνουν τα 70%.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.