Γκορμπατσοφ: «Επικίνδυνος μύθος ότι τα πυρηνικά έσωσαν τον κόσμο»


Ο πρώτος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απηύθυνε σήμερα έκκληση για αποστρατιωτικοποίηση της παγκόσμιας πολιτικής και χαρακτήρισε μύθο τον ισχυρισμό ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Ο Γκορμπατσόφ αναφερόμενος στις παγκόσμιες απειλές (πανδημία, φτώχεια, έλλειψη νερού, υπερθέρμανση και άλλα), πρότεινε να αλλάξει ριζικά η αντίληψη που υπάρχει για την ασφάλεια, η οποία μέχρι σήμερα ανάγεται στην στρατιωτική αντίληψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ασφάλεια του κόσμου είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, αν οι κυβερνήσεις των χωρών συνεχίσουν περαιτέρω «να πετούν γιγαντιαία ποσά στον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, πρωτίστως στα πυρηνικά όπλα.

«Οι οπαδοί της πυρηνικής αναχαίτισης ισχυρίζονται ότι (τα πυρηνικά όπλα) αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια, σ’ αυτό απαντώ και λέω πως είναι ένας επικίνδυνος μύθος ότι τα πυρηνικά έσωσαν τον κόσμο», υπογράμμισε ο Γκορμπατσόφ, υπενθυμίζοντας ότι τα πυρηνικά όπλα υπήρξαν η αιτία της κρίσης στη Καραϊβική το 1962.

Ο Γκορμπατσόφ στο μήνυμά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι «αναγκαία η αποστρατιωτικοποίηση της παγκόσμιας πολιτικής, των διεθνών σχέσεων, της πολιτικής σκέψης, η απαλλαγή τους από την δαμόκλειο πυρηνική σπάθη».

Εκτός των άλλων ο Γκορμπατσόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προκύψουν «πραγματικά αποτελέσματα» από τις συνομιλίες που είχαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην Γενεύη όπου συζήτησαν και το θέμα των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ο Γκορμπατσόφ απηύθυνε την έκκληση στον χαιρετισμό του προς στα μέλη της διάσκεψης της Παγκόσμιας συμμαχίας ηγετών για την πυρηνική ασφάλεια και έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, που πραγματοποιείται στο Καζακστάν με πρωτοβουλία του προέδρου του Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ.


Πηγή: ΑΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.