Οι λαϊκές αγορές όπως τις ξέραμε τελειώνουν..Μετατρέπονται σε επαγγελματικές πλέον και οι τιμές θα πάρουν την ανηφόρα!!


 
Η ΜΙΚΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ  ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

 

 Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές με το νέο νομοσχέδιο που, όπως υποστηρίζουν, θα τους αφανίσει.
Αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από τις κινητοποιήσεις λένε πως είναι οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο συζητείται και ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής και όπως λένε οι παραγωγοί φέρνει τα πάνω κάτω στην επιβίωση του κλάδου των μικροπαραγωγών που πωλούν τα προϊόντα που καλλιεργούν οι ίδιοι στις λαϊκές αγορές.


Ο πρόεδρος των λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαβίδας ανέφερε ότι η πλειονότητα των παραγωγών που έχουν πάγκο στις λαϊκές αγορές προσπαθούν μέσα από τα λίγα στρέμματα που έχει ο καθένας -από 10 έως 20 στρέμματα- να επιβιώσει πουλώντας οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα.


Ο κ. Λαβίδας ανέφερε ότι παρότι το νομοσχέδιο δεν θα ακουμπήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια τους υπάρχοντες παραγωγούς η μετατροπή των αδειών σε επαγγελματικές σηματοδοτεί το τέλος τους αφού ο καθένας θα μπορεί να πουλά προϊόντα τα οποία θα αγοράζει από τους εμπόρους.

 
«Αντιδράμε γιατί με το νομοσχέδιο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη προσέλευση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και θα γίνεται προκήρυξη δύο φορές τον χρόνο. Εμείς θέλουμε οι παραγωγοί να έρχονται όλο το χρόνο στις λαϊκές αγορές. Αυτό το μέτρο αφορά τους νέους παραγωγούς και για εμάς τους παλιούς για πέντε χρόνια το μέτρο δεν θα μας αγγίξει, αλλά μετά θα υπάρχουν προϋποθέσεις για την προκήρυξη των θέσεων» είπε ο κ. Λαβίδας.
31 Οκτωβρίου, 01:19
Η μετατροπή των αδειών σε επαγγελματικές όπως επισημαίνει ο κ. Λαβίδας σε βάθος χρόνου θα εξαφανίσει τους παραγωγούς καλλιεργητές που δίνουν αγώνα να προσφέρουν στους καταναλωτές ποιοτικά και σε χαμηλές τιμές προϊόντα.
«Διαφωνούμε με τη μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές γιατί ο καθένας μπορεί να πάρει άδεια και να έρθει στη λαϊκή. Σε βάθος χρόνου θα εκλείψουν οι παραγωγοί, θα μειωθούν οι παραγωγές και θα ανεβούν οι τιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Επιπλέον, όπως τόνισε «αν κάποιος παραγωγός απουσιάσει ένα μήνα ή αν του επιβληθούν τρία πρόστιμα, τότε χάνει την άδεια» ενώ οι παραγωγοί θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να ενημερώνουν με SMS την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-καταναλωτής «ποια προϊόντα πουλάμε και σε ποιες τιμές όπως κάνουν, για παράδειγμα, τα σούπερ μάρκετ».
«Κάθε μέρα στις 7 το πρωί θα πρέπει να στέλνουμε τις τιμές λες και ο καταναλωτής αν δει ότι είναι φθηνότερο 0,10 ευρώ το αγγουράκι στην Ξηροκρήνη από τη Μαρτίου, θα πάει εκεί να αγοράσει» τόνισε προσθέτοντας ότι είναι «αποφασισμένοι να το πολεμήσουμε τουλάχιστον να μην εφαρμοστεί το νέο νομοσχέδιο».
Χωρίς εκπροσώπους λαϊκών αγορών οι νέοι οργανισμοί
Ένα άλλο μείζον θέμα για τους παραγωγούς είναι η κατάργηση των Διευθύνσεων Λαϊκών Αγορών των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και η δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού.
Το μέτρο αυτό αφορά μόνο την Αττική και τη Θεσσαλονίκης καθώς στους άλλους νομούς της χώρας οι λαϊκές υπάγονται στους Δήμους. Σε αυτούς τους οργανισμούς, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, δεν προβλέπεται η συμμετοχή των εκπροσώπων των λαϊκών αγορών.

Αντίθετη στο νομοσχέδιο είναι και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου που επισημαίνει στο Sputnik τον κίνδυνο εξαφάνισης των παραγωγών αφού με τη μετατροπή της άδειας σε επαγγελματική θα μπορεί κάποιος να μην παράγει οπωροκηπευτικά αλλά να τα αγοράζει από την κεντρική λαχαναγορά και να τα πουλά στη λαϊκή ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητη τη μη συμμετοχή τους στο νέο οργανισμό.


«Να μην ξεχνάμε ότι οι λαϊκές έχουν γίνει για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο. Οι μικροπαραγωγοί να έχουν άμεσα δυνατότητα πρόσβασης στους πολίτες με ένα πολύ καλό προϊόν το οποίο παράγουν οι ίδιοι. Τώρα όμως αλλάζει αυτό. Ναι, αλλά έτσι τελειώνει η γη, η καλλιέργεια, ο μικροπαραγωγός» είπε η κα Πατουλίδου.

 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.