Άνω κάτω οι υπερωρίες – Δεν θα πληρώνεται η πρώτη ώρα υπερεργασίας


Ανατροπές από την 29η Νοεμβρίου στο καθεστώς των υπερωριών επιφέρει απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη - Κόβονται εντελώς τα διευθυντικά στελέχη

Ανατροπές στο καθεστώς των υπερωριών επιφέρει μια απόφαση του υπουργού Εργασίας, η οποία δίνει την ευχέρεια στους εργοδότες, από την 29η Νοεμβρίου, να μην δηλώνουν και φυσικά να μην πληρώνουν,  υπερωρίες έως μία ώρα πέρα από το κανονικό ωράριο, ενώ αποκλείονται από τις υπερωρίες, όλα τα διευθυντικά στελέχη.

Ειδικότερα με την απόφαση, η οποία αποσαφηνίζει τα «ψιλά γράμματα» του πρόσφατου εργασιακού νόμου, δίδεται η δυνατότητα στους εργοδότες να κρατάνε τους υπαλλήλους τους, έως και μία ώρα πάνω από το κανονικό ωράριο χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να αναγγείλουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την υπερωρία.


Έτσι το ωράριο από 8ωρο ελαστικοποιείται και γίνεται 9ωρο, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης, ο οποίος μπορεί να μην καταβάλει υπερωριακή αμοιβή. Για τη μία ώρα έξτρα απασχόλησης.

Όπως σημειώνει ο πρώην ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Πάνος Κορφιάτης, με τη νέα απόφαση καταργείται το καθεστώς που ίσχυε από το 2018, δηλαδή η υποχρέωση της ηλεκτρονικής προαναγγελίας της υπερεργασίας.

Μάλιστα τονίζει ότι, όσο ίσχυε η σχετική υποχρέωση, δηλώνονταν κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο ώρες τον μήνα, που πριν ήταν αδήλωτες και στην πλειοψηφία τους απλήρωτες. «Σήμερα ξαναγυρνάμε σε αυτό το καθεστώς, αυτή την φορά με την κυβέρνηση να δίνει έναν ακόμα τρόπο για την παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων», προσθέτει ο κ. Κορφιάτης.

Ποιοι κόβονται γενικά από τις υπερωρίες

Ταυτόχρονα, με την απόφαση του κ. Χατζηδάκη, καθορίζονται και οι εργαζόμενοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «διευθυντικά στελέχη» και οι οποίοι πλέον δεν δικαιούνται καμία υπερωριακή αμοιβή.
Ειδικότερα αυτοί είναι οι εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική τεκμαίρονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι, σύμφωνα με ρητό ή ρητούς όρους που αποτυπώνονται στην ατομική σύμβαση εργασίας τους και δηλώνονται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»: 

Ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή 
Εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους, ή 
Είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του εργοδότη ή 
Είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη ή
Προΐστανται Διευθύνσεων, Μονάδων ή Τμημάτων ή άλλων αυτοτελών οργανικών της εργοδοτικής επιχείρησης που προσδιορίζονται στο οργανόγραμμά της, εφόσον η εργοδοτική επιχείρηση τους εμπιστεύεται την εποπτεία μέρους της συνεχούς, διακεκομμένης ή έκτακτης, αλλά πάντως ουσιώδους λειτουργίας της και οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του εξαπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού, ή
Αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του οκταπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού.
Οι εργαζόμενοι αυτοί, επιτρέπεται να εργάζονται υπερωριακά χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις και χωρίς να λαμβάνουν συμπληρωματική αμοιβή για υπερωρία και υπερεργασία, αποζημίωση εκτός έδρας, καθώς και προσαύξηση νυχτερινής εργασίας ή εργασίας κατά τις Κυριακές και αργίες.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, δεν επιτρέπεται να εργάζονται υπερωριακά, χωρίς την πληρωμή υπερωριών, εκτός και αν πρόκειται για απασχόληση κατά μία ώρα πέραν του κανονικού ωραρίου, η οποία πλέον τίθεται στην «γκρίζα ζώνη» της απασχόλησης.

sofokleousin.gr
 


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.