Με τα λεφτά..... στις κάλτσες.... Συνέντευξη έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, και φυσικά δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στη φράση του που έμεινε στην ιστορία, και δεν είναι άλλη από το «λεφτά υπάρχουν».

Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα, επανέλαβε ότι «λεφτά υπάρχουν και σήμερα».
«Ακριβώς το ίδιο λέω και σήμερα. Λεφτά υπάρχουν... Λεφτά υπάρχουν εάν νοικοκυρέψουμε τη χώρα, εάν χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, εάν χτυπήσουμε τη διαφθορά» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Είχα πει τότε ότι υπάρχουν συμφέροντα, υπάρχουν κατεστημένα, υπάρχουν κακές, αντιδημοκρατικές και αδιαφανείς λειτουργίες στη χώρα μας, όπου τα λεφτά πέφτουν σε μία μαύρη τρύπα» πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το άλλο του σύνθημα ήταν το ''στις κάλτσες'' που θεωρήθηκε σαρδάμ και πέρασε σαν αστείο στον κόσμο.
Πόσο σαρδάμ ήταν όμως;
Ήταν το σύνθημα στους τραπεζίτες  και όχι σαρδάμ.
Παλιότερα αλλά και σήμερα πολλοί που δεν ήθελαν να βάλουν τα λεφτά τους στις τράπεζες τα έκρυβαν σε διάφορα σημεία. Μετα το στρώμα , η καλύτερη  κρυψώνα ήταν οι κάλτσες μέσα σε παλιά υποδήματα.
Αυτά τα χρήματα συνήθως ήταν αυτό που αποκαλούν  ''μαύρα''. Τι είναι όμως τα ''μαύρα'' λεφτά;
Είναι τα χρήματα που συνήθως δε φορολογούνται.
 Η φορολογία φαίνεται να ξεκίνησε από την αρχαιότητα ως υποχρέωση ανθρώπων να καταβάλλουν αντικείμενα ή προϊόντα αξίας σε άρχοντες ή κράτη. Συνήθως σε κάθε περιοχή υπήρχε ένας άρχοντας με στρατιωτική, πολιτική εξουσία ή ήταν απλά ένας γαιοκτήμονας στον οποίο αποδίδονταν οι εισφορές, και αυτός με τη σειρά του τις έστελνε στην ανώτατη κρατική αρχή. Άλλο αξιοσημείωτο φαινόμενο της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα είναι η παροχή υπηρεσιών από τους άρχοντες με αντάλλαγμα το δικαίωμα της είσπραξης των φόρων μιας επαρχίας για δικό τους όφελος. Στον ελλαδικό χώρο επί Βυζαντίου παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι εισφορές να καταβάλλονται στην κοινότητα αντί για κάποιο άρχοντα και αυτή με τη σειρά της να αποδίδεται στο κράτος.Η φορολογία στην αρχαιότητα και το Μεσαίωνα ίσως συνδέθηκε με τη στρατιωτική κατάκτηση ή πολιτική κτήση όπως υποδηλώνει η χαρακτηριστική φράση φόρος υποτέλειας.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη φορολογία αναπτύχθηκε και το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, ώστε να δημιουργηθούν ειδικές οργανώσεις συλλογής φόρων για την εξασφάλιση της είσπραξης των φόρων και τον ακριβή υπολογισμό του κάθε φόρου. Αυτές οι οργανώσεις ταυτόχρονα μπορούσαν να επιδικάσουν ποινές σε φοροφυγάδες. Η φοροδιαφυγή ανέρχεται στην Ελλάδα σε 30 δις ευρώ ετησίως, κάνοντας την πρωταθλήτρια στην παραοικονομία, και η μείωση της κατά 20 δις ευρώ θα μπορούσε να μειώσει τους φόρους που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι κατά ποσοστό 30%.

Οι υποχρεωτικές εισφορές αρχικά ήταν ένα μέρος της σοδειάς, όπως συνέβαινε στην αρχαία Αίγυπτο και αργότερα αντικαταστάθηκαν με χρήματα μετά την εφεύρεσή του. Ωστόσο, ο υπολογισμός της υποχρεωτικής καταβολής εξακολουθούσε να γίνεται με βάση την έκταση των κτημάτων του φορολογούμενου μέχρι και μετά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε πολλά κράτη.
Σήμερα χαρακτηρίζεται  ως χαράτσι...
Πρόκειται για ατιμωτικό κεφαλικό φόρο, ο οποίος επιβλήθηκε από τους πρώτους χρόνους του Ισλαμισμού. Ήταν η αποζημίωση για την παραχώρηση του δικαιώματος να ζει κανείς και να λατρεύει τον θεό του. Κάθε χριστιανός από το δωδέκατο έτος της ηλικίας του και μέχρι τον θάνατό του όφειλε να εξαγοράζει κάθε χρόνο την άδεια αυτή. Πλήρωνε τον φόρο και παραλάμβανε από τον εισπράκτορα την προσωπική του απόδειξη, η οποία λεγότανε χαράτσι. Η απόδειξη ήταν χάρτινη και είχε κάθε χρόνο διαφορετικό χρώμα, έφερε δε το εξής κείμενο:

Ο φέρων το παρόν έχει την άδειαν να φέρη επί έν έτος την κεφαλήν επί των ώμων του!
ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΕΣ (;)
Ο φόρος  έχει νόημα μόνο όταν είναι ανταποδοτικό ς. Σήμερα είναι απλά ΧΑΡΑΤΣΙ.
ΤΑ ''ΜΑΥΡΑ'' ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΡΠΑΞΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΑΝ ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.
ΤΑ''ΜΑΥΡΑ'' ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ... ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΤΣΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ.
ΤΑ FUND ΑΡΑΓΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ;

ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ''ΚΑΛΤΣΕΣ'' ΠΑΝΕ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.