Η ΔΕΗ σε κομματάκια...



Αλλάζει  η μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την κατανομή των νέων μετοχών σε διεθνή επενδυτικά funds και εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου (μέσω Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ) μειώνεται από 51,12% σε 34,12%.

 Νέος μεγαλομέτοχος-εταίρος του Δημοσίου γίνεται το πολυεθνικό fund CVC, που κάλυψε το 25,5% της ΑΜΚ εισφέροντας 343,8 εκατ. ευρώ, πήρε 38.200.000 νέες μετοχές και αποκτά συμμετοχή 10%.

Από πλευράς Δημοσίου συμμετείχε στην ΑΜΚ μόνον το Υπερταμείο, που πήρε 11.744.746 νέες μετοχές εισφέροντας 105,4 εκατ. ευρώ. Ετσι το ποσοστό του μειώθηκε από 34,12% σε 23,8%. 

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπήκε στην ΑΜΚ, με αποτέλεμα το ποσοστό του να μειωθεί από 17% σε 10,32%.
Ετσι το αθροιστικό ποσοστό του Δημοσίου διαμορφώνεται σε 34,12% ( Υπερταμείο 23,8% συν ΤΑΙΠΕΔ 10,32%).

Συνολικό ποσοστό περίπου 39% υπολογίζεται ότι συγκεντρώνουν διεθνή funds (εκτός του CVC), που κάλυψαν το 27,5% της ΑΜΚ εισφέροντας περίπου 372 εκατ. ευρώ. Σ' αυτό το ποσοστό συμμετοχής το 2,2% που αποκτά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης (EBRD), καθώς και  το μερίδιο άλλων χαρτοφυλακίων του εξωτερικού, με παλιές και νέες μετοχές που υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν ποσοστό της τάξεως του 7% στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ.

 Εγχώριοι ιδιώτες μικρομέτοχοι που κατείχαν μετοχές της ΔΕΗ πριν από την ΑΜΚ, κάλυψαν το 5,23% της αύξησης, εισφέροντας συνολικά περί τα 70 εκατ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι στο νέο μετοχολόγιο της εταιρείας η συνολική συμμετοχή παλαιών και νέων εγχώριων μικρομετόχων δεν θα υπερβαίνει το 7%.  


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.