Νέο Λύκειο.Εξορίζονται απο την διδακτέα ύλη τα μαθήματα της Κοινωνιολογίας και των Καλλιτεχνικών..Έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών.


 

 Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την άμεση κατάργηση των κοινωνικών επιστημών και των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα λύκεια της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων Θεσσαλονίκης, Άκη Ορφανό θίγονται επαγγελματικά συμφέροντα και θέσεις εργασίας με τις αποφάσεις που πάρθηκαν από το υπουργείο Παιδείας. «Εν μέσω πανδημίας, εμφύλιας βίας, κρίσης, κοινωνικών προβλημάτων και παραπληροφόρησης απομακρύνονται τα μαθήματα που θίγουν ζητήματα της δημοκρατίας και τα δικαιώματα του πολίτη» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά, οι κοινωνικές επιστήμες μειώνονται από τη διδακτέα ύλη του λυκείου από 14 ώρες σε δύο. Παράλληλα, τα καλλιτεχνικά καταργούνται τελείως από τα λύκεια της χώρας. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας τοποθέτησε το μάθημα του γραμμικού και ελεύθερου σχεδίου ως ενισχυτική διδασκαλία, αλλά εκτός του σχολικού ωραρίου. «Λογικό τα παιδιά να μην το επιλέξουν. Είπαν ότι βγήκε, διότι το συγκεκριμένο μάθημα δεν υπήρχε σε άλλες χώρες ή δεν το επέλεγε κανένας μαθητής, κάτι που είναι ανακρίβεια» σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, Χρήστου Αλαβέρα στο GRTimes.gr.

Επιπλέον, σημαντικό είναι το γεγονός πως δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από το υπουργείο για την κατάργηση του πανελλαδικού εξεταζόμενου μαθήματος μέχρι πέρσι, της Κοινωνιολογίας. Έτσι, οι μαθητές που έδωσαν πέρσι πανελλήνιες με το συγκεκριμένο μάθημα, εφόσον θελήσουν να ξαναδώσουν και πάλι φέτος, θα χρειαστεί να δώσουν το πλέον εξεταζόμενο, τα Λατινικά.

«Όσα παιδιά δώσουν φέτος Λατινικά, ενώ πέρσι είχαν επιλέξει την Κοινωνιολογία θα ζοριστούν αρκετά. Είναι ανήκουστο αυτό που γίνεται. Δεν μπορείς μετά από ένα χρόνο να βγάλεις ένα μάθημα που εξετάζεται πανελλαδικά. Πρέπει να περιμένεις δύο χρόνια και μετά να αξιολογηθεί. Το μάθημα «εκτελέστηκε» όταν έκλεινε ένα χρόνο» τονίζει στο GRTimes.gr ο κ. Ορφανός.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Κοινωνιολόγων Θεσσαλονίκης, η διαδικασία εκμάθησης των συγκεκριμένων μαθημάτων πρέπει να συνεχίζεται και στο Λύκειο, επειδή οι μαθητές είναι πιο ώριμοι και μπορούν πιο εύκολα να μελετήσουν κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Επίσης, δημιουργείται μία αίσθηση της συνέχειας, άρα και της σπουδαιότητας των συγκεκριμένων μαθημάτων. «Μιλάμε για ξερίζωμα όλων των κοινωνικών επιστημών» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚ Θεσσαλονίκης.

Επίσης, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες από Διεθνείς Ενώσεις των κοινωνικών επιστημών για την κατάργηση των κοινωνικών μαθημάτων από το ελληνικό σύστημα παιδείας. «Δεν έχει ξανασυμβεί τόσα χρόνια, τέτοια μείωση. Αυτή η απόφαση εξέπληξε πολύ αρνητικά τους Ευρωπαίους. Το πρόβλημα είναι ότι ουσιαστικά βγάζουν απ’ όλες τις τάξεις του λυκείου τις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες. Το ξερίζωμα των κοινωνικών επιστημών είναι «αργός» θάνατος, ενώ στα καλλιτεχνικά «ξαφνικός», εφόσον δεν προσληφθούν νέοι καθηγητές» σημειώνει στο GRTimes.gr ο κ. Ορφανός.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει δοθεί κάποια επαρκή εξήγηση για την κατάργηση των προαναφερόμενων μαθημάτων από το υπουργείο Παιδείας.

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, οι ώρες των καθηγητών στις κοινωνικές επιστήμες «θίγονται» αρκετά, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν εκ νέου προσλήψεις μονίμων και θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καθηγητές.

Τέλος, οι εικαστικοί σύμφωνα με τον κ. Αλαβέρα έχουν έρθει σε αρκετά δύσκολη θέση, έπειτα από την εξ ολοκλήρου κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και με τον φόβο ότι δεν θα επανέλθουν στα θρανία των λυκείων στο άμεσο μέλλον. « Η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων έδρασε ως «ξαφνικός θάνατος» για εμάς».


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.