Politico: Η Τουρκία πήρε οικονομικά ανταλλάγματα για να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα


Deal με τη Γαλλία, τη Γερμανία και δύο αναπτυξιακές τράπεζες

Η Τουρκία επικύρωσε τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και έτσι η χώρα έγινε το τελευταίο μέλος της G20 που προχωρά σε αυτό το βήμα. 

Η επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα επικυρώθηκε μετά τις εγγυήσεις οικονομικής υποστήριξης που έλαβε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συζητήσεις με τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και δύο αναπτυξιακές τράπεζες, σύμφωνα με το Politico. 

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε την επικύρωση το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, έπειτα από χρόνια που αρνούνταν να κάνει το τελευταίο βήμα για τη Συμφωνία που υπέγραψε το 2015. 

Αυτή η εξέλιξη ήρθε έπειτα από συμφωνία επί της αρχής να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για τις εκπομπές αερίων. Το deal επετεύχθη ανάμεσα στην Άγκυρα και αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Politico. 

Οι πηγές δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αν οι κυβερνήσεις ή οι αναπτυξιακές τράπεζες είναι η πηγή της χρηματοδότησης. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν «εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε η μία πηγή. Η Βρετανία επίσης ενεπλάκη στις συζητήσεις, αλλά υπέγραψε τη συμφωνία. 

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC) ανέφερε ότι «με χαρά θα υποστηριχθεί η Τουρκία, καθώς επέλεξε να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού», αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν είναι σωστό πως δόθηκε υπόσχεση για κονδύλια του IFC προκειμένου να γίνει αυτό». 

Για χρόνια η Τουρκία αρνούνταν να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού, ζητώντας να αναγνωριστεί ως αναπτυσσόμενη χώρα, στη Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Κάτι που θα της έδινε το δικαίωμα για μεγαλύτερο μερίδιο από συγκεκριμένα κλιματικά κονδύλια.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε- μετά την επικύρωση- ότι θα εφαρμόσει τη Συμφωνία ως «αναπτυσσόμενη χώρα». Όμως, καμία από τις πηγές που μίλησαν στο Politico για το deal με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις τράπεζες δεν ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα αλλάξει το στάτους της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. 


 lifo.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.