H CVC μετά το 10% της ΔΕΗ, εξαγοράζει τα σουπερμάρκετ “Μασούτης” . Όλα ''αγοράζονται'' από τραπεζικά Fund



Τo αμερικανικό fund CVC Capital που έχει καταστεί μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα και έχει προσλάβει ως επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων την κόρη του πρωθυπουργού Σοφία Μητσοτάκη, συνεχίζει την επέλαση στην ελληνική αγορά, βάζοντας τώρα στο στόχαστρο τον κλάδο λιανικής πώλησης τροφίμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Μετά τη συμφωνία για απόκτηση του 10% της ΔΕΗ μέσω ΑΜΚ, ετοιμάζει ένα ακόμη μεγάλο “χτύπημα”, που θα προκαλέσει ανατροπές στον επιχειρηματικό χάρτη, με αναδιανομή μεριδίων αγοράς και νέες εξαγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνονται από τραπεζικές πηγές, βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της αλυσίδας σουπερμάρκετ “Μασούτης”, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου που παραμένουν σε ελληνικά χέρια.

Εάν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε deal- όπως αναμένεται, η CVC θα αποκτήσει  σημαντικό μερίδιο αγοράς στον κλάδο και θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στις επιταχυνόμενες διεργασίες συγκέντρωσης του λιανεμπορίου σε όλο και λιγότερες μεγάλες επιχειρήσεις.  Η υπό εξαγορά εταιρεία εμφανίζει πολύ καλές επιδόσεις και θεωρείται ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο. Πέρυσι είχε κύκλο εργασιών 882 εκατ ευρώ (+ 6,3% σε ετήσια βάση), λειτουργικά κέρδη 22,1 εκ. ευρώ και EBITDA 60,1 εκατ. ευρώ.

Επιχειρηματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η εξαγορά του “Μασούτη” θα είναι μόνον το πρώτο βήμα διείσδυσης του αμερικανικού fund σ' αυτόν τον κλάδο. Θα ακολουθήσουν πιθανότατα εξαγορές μικρότερων αλυσίδων, χωρίς να αποκλείεται κι ένα εντυπωσιακό deal εξαγοράς ή συγχώνευσης με κάποια από τις μεγάλες ελληνικές αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Σ'αυτές τις βλέψεις συνηγορεί το γεγονός ότι ο βαθμός συγκέντρωσης του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων είναι στην Ελλάδα πολλυ χαμηλός σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια για κινήσεις συγκέντρωσης.

Μετά τον “Μασούτη” επόμενοι στόχοι μπορεί να είναι οι αλυσίδες "Γαλαξίας", "Κρητικός" και My Market. Σε σχετικά δημοσιεύματα έχει αναφερθεί και η AB Βασιλόπουλος, την οποία όμως δεν προτίθεται να πουλήσει η μητρική Ahold Delhaize Group.

Εν πάση περιπτώσει, το σημαντικό για την CVC Capital  είναι να γίνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα διείσδυσης με τον “Μασούτη”. Οι μέτοχοι του εμφανίζονται πρόθυμοι να πουλήσουν - υπό όρους και με ικανοποιητικό τίμημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συζητούμενο τίμημα είναι της τάξεως των 625 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού της εταιρείας.

Ο... "εθνικός επενδυτής" που σαρώνει τα πάντα
Αν διαθέσει αυτό το ποσό για τον “Μασούτη”, συν τα περίπου 330 εξατ. ευρώ που θα βάλει στην ΑΜΚ της ΔΕΗ (για να αποκτήσει το 10%), συν το περίπου 1,1 δισ. που έχει ήδη δαπανήσει για εξαγορές άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, η CVC θα γίνει κάτι σαν... “εθνικός ευεργέτης”, έχοντας επενδύσει συνολικά πάνω από 2,2 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Σημειωτέον ότι είναι ήδη ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, με ηγετική παρουσία σε πολλούς κλάδους. Σύντομα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στον ενεργειακό τομέα, καθώς θα αποκτήσει μέσω αύξησης κεφαλαίου το 10% της ΔΕΗ, όπου θα καταστεί δεύτερος βασικός μέτοχος και εταίρος του ελληνικού Δημοσίου.

Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά υπηρεσιών υγείας, έχοντας εξαγοράσει μέσω της  θυγατρικής Hellenic Healthcare Group έξι νοσοκομεία  ("Υγεία", "Μητέρα", "Λητώ", Metropolitan Hospital, Metropolitan General και Creta Interclinic), συνολικής δυναμικότητας 1.400 κλινών.
Εχει εξαγοράσει επίσης τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ασφαλειών (Εθνική Ασφαλιστική) και τροφίμων (όμιλος Vivartia), καθώς και την εταιρεία που διαχειρίζεται τις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας. Εχει ακόμη σημαντική μειοψηφική συμμετοχή (26%) στην skroutz.gr που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου.
sofokleousin.gr
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.