Στη Ρώμη οι ηγέτες της G20



Οι ηγέτες της G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως που συναντώνται από σήμερα στη Ρώμη θα προσπαθήσουν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα.

«Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και πρέπει να επιταχύνουμε το βήμα προς όλους τους κλιματικούς μας στόχους», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δεν σταματά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο «μιας κλιματικής καταστροφής», ενώ θεωρεί ότι οι χώρες της G20 φέρουν «ιδιαίτερη ευθύνη».

Οι χώρες της G20, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα.

«Έχουμε ακόμη τον χρόνο για να βάλουμε τα πράγματα στον σωστό δρόμο και αυτή η σύνοδος της G20 είναι μια ευκαιρία να το πράξουμε», υπογράμμισε ο Γκουτέρες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε ζητήσει στις αρχές Οκτωβρίου «μια δέσμευση από τη G20 σχετικά με την ανάγκη να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου», τον πιο φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Δεν θα σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στη Ρώμη ούτε σε αυτή την COP», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην ιταλική πρωτεύουσα. «Το περισσότερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να καθυστερήσει η αύξηση της θερμοκρασίας».
Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός, προειδοποίησε την Παρασκευή πως οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να εντείνουν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι ο πολιτισμός μπορεί να καταρρεύσει τόσο γρήγορα όσο η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αν δεν γίνουν περισσότερα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους και είπε πως αν ο κόσμος δεν αλλάξει πορεία, τότε τα πράγματα θα επιδεινωθούν. «Αυτό το είδαμε με την κατάρρευση και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και λυπάμαι που το λέω, αλλά ισχύει και σήμερα», επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Σε αυτό το πλαίσιο, ως ποιο σημείο οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως είναι έτοιμοι να δεσμευθούν για να εγκαταλείψουν τον άνθρακα;

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι επέμεινε «στη δυνατότητα να εξέλθουμε από τον άνθρακα» στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος, όπως και ο Ρώσος ομόλογός του, θα συμμετάσχουν στη G20 μέσω βιντεοσύνδεσης.

Το Πεκίνο φάνηκε να υποχωρεί λίγο όταν τον Σεπτέμβριο δεσμεύθηκε να σταματήσει να κατασκευάζει στο εξωτερικό εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα. Όμως η Κίνα, όπως και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, εξαρτάται πολύ από τον άνθρακα, που εκλύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, για να μπορέσει να γυρίσει σελίδα, ιδίως στο τρέχον πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης.
Οι ελλείψεις και τα προβλήματα που αυξάνονται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και απειλούν να εκτροχιάσουν το ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να συζητηθούν στη Ρώμη αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως και το χρέος των πιο φτωχών χωρών αλλά και οι προσπάθειες αντιμετώπισης της covid-19.

Ωστόσο μοναδικό σημείο στο οποίο αναμένεται ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε αυτή τη σύνοδο της G20 με τις περιορισμένες φιλοδοξίες, είναι τα δημοσιονομικά. Αναμένεται να επικυρωθεί στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο ο παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής του 15% για τις πολυεθνικές από το 2023, ένα μέτρο που αναμένεται να αποφέρει 150 δισεκ. ευρώ επιπλέον.

Πολλές διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στη Ρώμη από συνδικάτα, την ακροαριστερά και το κίνημα Παρασκευές για το Μέλλον, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην ιταλική πρωτεύουσα, στον ουρανό της πόλης θα πετούν συνεχώς ελικόπτερα και drones, ενώ η συνοικία όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος έχει αποκλειστεί.



Η G20 θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για τους ηγέτες να πραγματοποιήσουν πολλές διμερείς συναντήσεις, καθώς βρίσκονται για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας πρόσωπο με πρόσωπο σε ένα διεθνές γεγονός. Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, όπως και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλουν να συμφωνήσουν στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

Πολλοί ηγέτες μετά τη Ρώμη και τη G20 θα μεταβούν στη Γλασκώβη για να συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26). Αυτή θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της απειλής της αυξανόμενης θερμοκρασίας στον πλανήτη και των επιπτώσεών της, όπως είναι η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, οι ισχυρές καταιγίδες, οι πλημμύρες και η ξηρασία.

«Λίγο πριν την COP26 στη Γλασκώβη όλοι οι δρόμοι προς την επιτυχία περνούν από τη Ρώμη», σχολίασε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ποιοι ηγέτες θα είναι παρόντες στη Γλασκώβη και ποιοι θα απουσιάζουν

Ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να φτάνουν από αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γλασκώβη, όπου ξεκινά αύριο Κυριακή η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26).

Η COP26 θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου.

Ποιοι ηγέτες κρατών θα παραστούν στη σύνοδο, η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, είναι η τελευταία ευκαιρία του κόσμου να θέσει υπό έλεγχο την κλιματική αλλαγή και ποιοι θα είναι απόντες;

Παρόντες στην COP26

ΗΠΑ: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όπως και ο ειδικός, προεδρικός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζο Κέρι αλλά και η σύμβουλος για το κλίμα Τζίνα ΜαΚάρθι θα είναι παρόντες στη σύνοδο. Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι ακόμη 10 υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα παραστούν.

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον θα είναι παρών στην COP26 καθώς η χώρα του φιλοξενεί τη σύνοδο. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «ανησυχεί πολύ» για το αν η σύνοδος αυτή θα είναι επιτυχής.

Επίσης παρόντες θα είναι ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μαζί με τις συζύγους τους, τη δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα και τη δούκισσα του Κέμπριτζ, Κέιτ.



Εξάλλου θα συμμετάσχει και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζον, όπως και ο γνωστός φυσιοδίφης Ρίτσαρντ Ατένμπορο. 

Γαλλία: Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι παρών στη σύνοδο εν μέσω διπλωματικής έντασης με την Αυστραλία μετά την αμυντική συμφωνία AUKUS.

ΕΕ: Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επίτροπος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς αλλά και οι Ευρωπαίες επίτροποι Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών Μαρέιντ Μαγκίνες.

Ινδία: Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα είναι παρών στη σύνοδο. Μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, η Ινδία εκπέμπει τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει επιβεβαιώσει ότι θα παραστεί στη σύνοδο. Αν και πολλές χώρες έχουν δεσμευθεί να πετύχουν την ουδετερότητα του άνθρακα ως τα 2050 η Αυστραλία αρνείται να θέσει πιο αυστηρούς στόχους.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, στη σύνοδο θα παραστούν:

Ελλάδα: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ιταλία: Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ

Τουρκία: Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό

Κολομβία: Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε

Σουηδία: Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν

Ελβετία: Ο πρόεδρος Γκι Παρμαλέν

Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν

Νιγηρία: Ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι

Γκάνα: Ο πρόεδρος Νάνα Ακούφο- Άντο

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Ο πρόεδρος Φέλιξ Τσισεκέντι, νυν πρόεδρος και της Αφρικανικής Ένωσης.

Αργεντινή: Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες



Ποιοι θα απουσιάζουν από τη Σύνοδο

Κίνα: Ο πρόεδρος της Κίνας, της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως, Σι Τζιπίνγκ δεν θα είναι παρών στη σύνοδο, ωστόσο θα παρέμβει μέσω βιντεοσύνδεσης. Ο Σι δεν έχει φύγει από την Κίνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19.

Στην COP26 την Κίνα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υφυπουργός περιβάλλοντος Ζάο Γινγκμίν και ο απεσταλμένος για το κλίμα Σιέ Ζενχουά.

Ρωσία: Ούτε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα ταξιδέψει στη Γλασκώβη, αν και θα συμμετάσχει επίσης μέσω βιντεοσύνδεσης.

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ θα απουσιάζει από τη σύνοδο καθώς οι γιατροί της της συνέστησαν να ξεκουραστεί. Θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.  

Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα συμμετάσχει στην COP26. Πηγή από το Βατικανό δήλωσε ότι πιθανόν να απευθύνει μήνυμα μέσω βίντεο ή ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν να διαβάσει ένα μήνυμα εκ μέρους του.  

Ιράν: Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δεν θα πάει τελικά στη Γλασκώβη μετά τις αναφορές των βρετανικών μέσων ενημέρωσης ότι τοπικοί πολιτικοί ζήτησαν να συλληφθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία. 

Βραζιλία: Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν θα παραστεί στη σύνοδο. Η κυβέρνησή του έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για την περιβαλλοντική της πολιτική, κυρίως λόγω της μαζικής αποψίλωσης του Αμαζονίου. 

Μεξικό: Ο πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν θα είναι παρών.  

Νότια Αφρική: Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα δεν θα μεταβεί στη Γλασκώβη λόγω των τοπικών εκλογών που πραγματοποιούνται στη χώρα την 1η Νοεμβρίου.

Ιαπωνία: Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Φούμιο Κισίντα ενδεχομένως θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης.  

Πορτογαλία: Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ακύρωσε τη συμμετοχή του καθώς υπάρχει ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.