Γιατί «έπεσαν» Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp – Οι ειδικοί εξηγούν


Από τις 18:45 ώρα Ελλάδας, Facebook, Instagram, Messenger και WhattsUp, που ανήκουν στην ίδια εταιρεία άρχισαν να παρουσιάζουν προβλήματα. Έως και το βράδυ δεν έχουν αποκατασταθεί, κάτι πρωτοφανές στα χρόνια λειτουργίας για τις πλατφόρμες.

Ειδικοί μιλώντας στο CNN έκαναν λόγο για πιθανή αιτία ένα πρόβλημα DNS, κάτι που τελικώς φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Πρόκειται για συστοιχία ονομάτων ιστότοπων σε διευθύνσεις IP που μπορούν να διαβαστούν από έναν υπολογιστή. Συχνά, ονομάζεται και «τηλεφωνικός κατάλογος του Διαδικτύου».

«Επιβεβαιώθηκε: Οι εγγραφές DNS που υποδεικνύουν στα συστήματα πώς “να βρίσκουν” τα https://www.facebook.com και http://Instagram.com αποσύρθηκαν σήμερα το πρωί από τους παγκόσμιους πίνακες δρομολόγησης» έγραψε μέσω Twitter ο δημοσιογράφος – ερευνητής Brian Krebs.

«Εκατομμύρια χρήστες του Facebook, του Instagram και του What’s App βρίσκονται εκτός σύνδεσης εδώ και ώρες και οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν μπορούν να μπουν καν στο κτίριο» μεταδίδει η ρεπόρτερ τεχνολογίας των «ΝYTimes», η οποία επικοινώνησε με εργαζόμενο της Facebook μετά το μπλακ άουτ της εταιρείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στο ertnews.gr τα χαρακτηριστικά του συμβάντος είναι τέτοια που μπορεί να σηματοδοτούν και επίθεση στο ψηφιακό σύστημα της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Το δε γεγονός -αν επιβεβαιώνεται- οτι οι τεχνικοί εργαζόμενοι στην εταιρεία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές τους κάρτες πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με το γενικό «μπλακ – άουτ», ενδέχεται να συνθέτουν ένα σκηνικό «ηλεκτρονικής επίθεσης» κατά του Facebook.

Το αρμόδιο τμήμα της εταιρείας παρακολούθησης δικτυακών συστημάτων Cisco ThousandEyes, ανέφερε μέσω Twitter ότι μετά από δοκιμές φαίνεται πως η διακοπή οφείλεται σε συνεχιζόμενη αποτυχία του ανωτέρω συστήματος (DNS).

«Δεν ξέρω αν έχω ξαναδεί διακοπή όπως αυτή από μια τόσο μεγάλη εταιρεία διαδικτύου», δήλωσε ο Doug Madory, διευθυντής ανάλυσης διαδικτύου της εταιρείας παρακολούθησης δικτύων Kentik.

«Μερικές φορές οι εταιρείες χάνουν τη σύνδεση στο Διαδίκτυο όταν ενημερώνουν τα δίκτυά τους, είπε ο Madory.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Sputnik αναφέρει ότι πωλούνται δεδομένα δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook σε hackers, την ώρα που η πλατφόρμα της «ναυαρχίδας» των social media είναι επί ώρες εκτός λειτουργίας.

Πηγές: CNN, NYTIMES

ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.