Ρωσικό ιστιοφόρο στον Πειραιά: Ξεκινά η αποστολή «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο


Το ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας, που ναυπηγήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα θα φτάσει στον Πειραιά την Παρασκευή.

Από το απόγευμα της Παρασκευής, αν δεν αλλάξει κάτι λόγω καιρικών συνθηκών, μεγάλο ρωσικό ιστιοφόρο θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Πειραιά.

Πρόκειται για το ρωσικό ιστιοφόρο Shtandart το οποίο είναι αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας και η έλευσή του θα σημάνει την έναρξη της διεθνούς αποστολής «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο.

Η αποστολή θα έχει ιστορικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του Έτους Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Στα πλαίσια της αποστολής για πρώτη φορά θα ερευνηθούν αντικείμενα που αφορούν ένα ελάχιστα γνωστό ιστορικό γεγονός.

Πρόκειται για την ύπαρξη το 18ο αιώνα στα ελληνικά νησιά του Νομού του Αρχιπελάγους της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Η άγνωστη ρωσική παρουσία
Μια αναδρομή στην ιστορία θα δείξει ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, που αποτέλεσε τη συμφωνία μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο των ετών 1768-1774, η Ρωσία απέκτησε το δικαίωμα της κατά βούλησης διορισμού προξένων σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατ' επέκτασιν και στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία ιδρύθηκαν ρωσικές Προξενικές Αρχές στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά του Αρχιπελάγους.

Εύβοια, Χίος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη. Μύκονος, Κρήτη, είναι μερικά από τα νησιά που απέκτησαν ρωσικές Προξενικές Αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι ναυτικοί έφτιαξαν για πρώτη φορά χειρόγραφους χάρτες του Αρχιπελάγους. Πρόκειται για τους ίδιους χάρτες που διευκόλυναν τη δράση του ρωσικού στόλου εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για το λόγο αυτό η παρουσία των Ρώσων ναυτικών στην περιοχή θα ερευνηθεί στενότερα στο πλαίσιο της αποστολής.

Την ίδια στιγμή θα πραγματοποιηθεί υποβρύχια κινηματογράφηση στους τόπους αγκυροβολιών και καταβύθισης των ρωσικών πλοίων.

Παράλληλα θα γυριστεί ντοκιμαντέρ, η πρεμιέρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας και της Ρωσίας.

sputniknews.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.