Σε συμφωνία κατέληξαν Βελιγράδι-Πρίστινα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο

 

  Στο βόρειο Κόσοβο άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία Βελιγραδίου- Πρίστινας για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η συμμφωνία επετεύχθηκε την περασμένη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες με την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Σέρβοι απέσυραν τα οδοφράγματα από τις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ, ενώ ταυτόχρονα αποχώρησαν και οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου. Από σήμερα και για δύο εβδομάδες, την ομαλή λειτουργία των συνόρων θα διασφαλίζουν οι δυνάμεις τις διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR), που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η κρίση στο βόρειο Κόσοβο εκδηλώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν το Κόσοβο έπαψε να αναγνωρίζει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας και επέβαλε την αντικατάσταση τους με προσωρινές πινακίδες κατά την είσοδο οχημάτων από την Σερβία.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου αντέδρασαν στήνοντας οδοφράγματα, ενώ η κυβέρνηση του Κοσόβου έστειλε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κάτι που προκάλεσε ένταση.

Παράλληλα, η Σερβία αύξησε τον βαθμό ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν καθημερινά υπερπτήσεις.

Με την παρέμβαση της ΕΕ, οι δύο πλευρές βρήκαν συμβιβαστική λύση στο θέμα του πινακίδων που προβλέπει ότι δεν θα αντικαθίστανται, αλλά θα καλύπτονται με αυτοκόλλητο στίκερ, το διακριτικό σήμα της χώρας. Το ίδιο μέτρο θα εφαρμόζεται από τις δύο πλευρές, από το Κόσοβο αλλά και από τη Σερβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.