Αναφορά της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματιών Αλιέων στην Εισαγγελία του Α.Π. για την βιντζότρατα!

 

Η Εθνική Ένωση Πλοιοκτητών Επαγγελματιών Αλιέων, κατέθεσε αναφορά άδικης πράξης κατά παντός υπεύθυνου, για παράβαση καθήκοντος, αναφορικά με το θέμα της βιντζότρατας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

 Οι επαγγελματίες αλιείς προχωρούν πλέον σε νομικές κινήσεις έτσι ώστε να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και να διασφαλίσουν τον μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών βιντζότρατας που δραστηριοποιούνται κυρίως στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα.

Οι συναντήσεις του Σωματείου με το αρμόδιο υπουργείο κατέστησαν άκαρπες και χωρίς ίχνος επεξήγησης.

Έτσι λοιπόν προχώρησε σε αναφορά άδικης πράξης κατά παντός υπευθύνου, την οποία κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, δια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με αυτή ζητάται να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προϊστάμενων και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην αναφορά γίνεται πλήρης καταγραφή του ιστορικού που υπάρχει γύρω από το θέμα και της διαφωνίας ανάμεσα σε αλιείς και κυβέρνηση. Οι επαγγελματίες αλιείς έχουν χαρακτηρίσει ως αντεθνική τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα και μάλιστα, επιμένουν πως δεν υφίσταται εντολή από την ΕΕ για την παύση της βιντζότρατας αλλά το αντίθετο, ενώ ξεκαθαρίζουν πως θα πρέπει να ελεγχθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προϊσταμένων και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέροντας χαρακτηριστικά την τέλεση της πράξης παράβασης καθήκοντος.

Στην καταγραφή του ιστορικού μεταξύ άλλων αναφέρεται πως παρότι η ΕΕ έχει δώσει έγγραφη ενημέρωση προς την ελληνική κυβέρνηση για την προέγκριση του Διαχειριστικού Σχεδίου 2021-2024 που θα επέτρεπε τη χρήση της βιντζότρατας, η κυβέρνηση με προφάσεις δεν δημοσιεύει την απαιτούμενη ΚΥΑ και επικαλείται πιθανή μόλυνση του περιβάλλοντος. «Η ίδια η STECF από τον Απρίλιο του 2021 σε έκθεσή της υποστηρίζει με σαφήνεια ότι η χρήση της βιντζότρατας δεν προκαλεί ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον και την Ποσειδωνία, αλλά αντίθετα αναφέρει ότι πιθανή κατάργησή της θα οδηγήσει τους ιδιοκτήτες του εργαλείου να κάνουν χρήση άλλων εργαλείων που αποδεδειγμένα βλάπτουν περισσότερο το οικοσύστημα», τονίζεται μεταξύ άλλων.

 

 «Η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον της ΕΕ για το Διαχειριστικό Σχέδιο της βιντζότρατας, βλάπτει άμεσα τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους πολλαπλά και άμεσα (οικονομικά, εθνικά, δημογραφικά και περιβαλλοντολογικά), η δε κωλυσιεργία των υπευθύνων ευλόγως προκαλεί ερωτηματικά για τους λόγους που τους ωθούν σε αυτήν», αναφέρεται στην κατακλείδα της αναφοράς με την οποία οι αλιείς ζητούν από την εισαγγελέα «να διενεργήσετε τα νόμιμα κατά την κρίση σας και να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπεύθυνου κρίνετε ότι παραβίασε τον ποινικό νόμο».



Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.