Επί της αρχής συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ε.Ε για άρση επιπρόσθετων δασμών !




Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν χθες Σάββατο σε συμφωνία για την άρση επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εξάγονται από την Ευρώπη στην αμερικανική αγορά, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μπει τέλος στη διένεξη που δηλητηριάζει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ουάσινγκτον και Βρυξελλών αφότου επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, η Τζίνα Ραϊμόντο, ανακοίνωσε την "ιστορική" συμφωνία, που διατηρεί κάποιους δασμούς μεν, αλλά "θα επιτρέψει περιορισμένες ποσότητες χάλυβα και αλουμινίου να εισάγονται από την Ευρώπη στις ΗΠΑ αδασμολόγητες".

Επιπρόσθετα μέτρα αντιποίνων που είχαν ανακοινωθεί από την ΕΕ και προβλεπόταν να τεθούν σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου έχοντας στο στόχαστρο προϊόντα όπως οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson ή το μπέρμπον του Κεντάκι δεν θα εφαρμοστούν, πρόσθεσε η υπουργός του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Ρώμη, όπου είχε συναντήσεις στο πλαίσιο της G20.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το εμπόριο, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε από την πλευρά του μέσω Twitter ότι "συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ να παύσουμε την εμπορική διένεξή μας για τον χάλυβα και το αλουμίνιο και να εγκαινιάσουμε συνεργασία ώστε να υπάρξει παγκόσμια συμφωνία για βιώσιμο χάλυβα και αλουμίνιο".

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο Μάριο Ντράγκι –ο οικοδεσπότης της G20– εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση, "που επιβεβαιώνει την ενίσχυση των ήδη στενών διατλαντικών σχέσεων και την προοδευτική υπέρβαση του προστατευτισμού των τελευταίων ετών".

Ο κ. Ντράγκι ελπίζει πως "η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς το μεγαλύτερο άνοιγμα των (εμπορικών) ανταλλαγών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη των οικονομιών μας", σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του ιταλού πρωθυπουργού.

Εν μέσω εμπορικού πολέμου, η κυβέρνηση του κ. Τραμπ είχε επιβάλει τον Ιούνιο του 2018 επιπρόσθετους δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισήγαγαν οι ΗΠΑ από διάφορες χώρες του κόσμου, από την Τουρκία ως την Κίνα, περνώντας από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ερίζοντας ότι επρόκειτο για μέτρο απαραίτητο για την προστασία της "εθνικής ασφάλειας" της χώρας.

Μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι ανταπέδωσαν επιβάλλοντας επιπρόσθετους δασμούς σε μοτοσικλέτες, σε τζιν, στο καλαμπόκι, στο ρύζι, στον χυμό πορτοκαλιού και εκατοντάδες άλλα είδη παραγόμενα στις ΗΠΑ. Στις μοτοσικλέτες Χάρλεϊ-Ντέιβιντσον οι δασμοί αυξήθηκαν από το 6% στο 31%· συνέπεια ήταν η αύξηση της τιμής λιανικής καθεμιάς κατά 2.200 δολάρια.

Αναφερόμενη σε αμερικανικές βιομηχανίες, η κυρία Ραϊμόντο τόνισε πως προϊόντα τους αντιμετώπιζαν επιπρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς ως και "50%", και "καμιά επιχείρηση δεν θα μπορούσε να επιβιώσει" από αυτό. Με τη συμφωνία εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας "1,7 εκατ. Αμερικανών της βιομηχανίας των οινοπνευματωδών ποτών και 5.600 εργαζομένων στη Χάρλεϊ Ντέιβιντσον".

Τον Ιούνιο, όταν ανακοίνωσαν τη διευθέτηση της διένεξής τους για τις επιδοτήσεις στην Airbus και στην Boeing, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες έδωσαν προθεσμία ως την 1η Δεκεμβρίου για την εξεύρεση λύσης για τον χάλυβα, καθώς εάν δεν το έκαναν θα εφαρμόζονταν νέες αυξήσεις των τελωνειακών δασμών από τους Ευρωπαίους.

Η αναγγελία της εκεχειρίας αυτής την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη πάντως δεν διευκρινίζει ποια είναι η ποσότητα του εισαγόμενου χάλυβα και του εισαγόμενου αλουμινίου που θα εισάγεται αδασμολόγητη.

"Αναμένουμε ότι η συμφωνία αυτή θα ανακουφίσει την αλυσίδα του εφοδιασμού και θα περιορίσει τις αυξήσεις του κόστους", είπε ακόμη η αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, καθώς οι οικονομίες είναι αντιμέτωπες με προσκόμματα στην κατασκευή και στη διανομή βιομηχανικών προϊόντων κλειδιών.

Το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο εξέφρασε ανακούφιση, καθώς ακόμη και επί των ημερών της κυβέρνησης Τραμπ στηλίτευε τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου. Ήταν άλλωστε οι αμερικανοί εισαγωγείς αυτοί που πλήττονταν πρώτοι από τους επιπρόσθετους δασμούς, αφού εξ ορισμού σκοπός ήταν η αποθάρρυνση των εισαγωγών από τις χώρες που έμπαιναν στο στόχαστρο.

Οι δύο πλευρές θέλουν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική συμφωνία τους όσον αφορά τον χάλυβα και το αλουμίνιο να ληφθεί υπόψη η περιβαλλοντική επίπτωση, δηλαδή οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή τους. Αυτό θα σημάνει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα παράγουν "χάλυβα και αλουμίνιο με πιο καθαρό τρόπο από ό,τι η Κίνα", διαβεβαίωσε η Τζίνα Ραϊμόντο.

Για την Alliance for American Manufacturing, η συμφωνία "πρέπει να οδηγήσει τώρα την ΕΕ να ενωθεί με τις ΗΠΑ" και οι δυο τους "να επιτεθούν στη συμβολή της Κίνας στην παγκόσμια υπερπαραγωγή και να απαιτήσουν μετρήσιμες αλλαγές", όπως το έθεσε ο πρόεδρος του συλλογικού φορέα αυτού της αμερικανικής βιομηχανίας, ο Σκοτ Πολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.