Η εφορία τιμωρεί τη χρήση μετρητών

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 17/10/2021

Με το ζόρι πρέπει οι επιχειρηματίες να κάνουν όλες τις πληρωμές μέσω τραπεζών με ότι επιβάρυνση μπορεί να υπάρχει. Τιμωρίες και πρόστιμα αν οι πληρωμές δεν περάσουν από το τραπεζικό σύστημα γιατί είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή... Λες και οι τράπεζες είναι άγιες και καθαρές. Είναι πλέον γνωστό πως μέσω τραπεζών γίνονται οι μεγαλύτερες απάτες. 

Πρόστιμο τιμωρητικό για πληρωμές με μετρητά επέβαλε η εφορία σε επιχειρηματία, ακυρώνοντας όλες τις δαπάνες που είχε εγγράψει στα βιβλία της επιχειρησης του, επειδή έγιναν εκτός τραπεζικού συστήματος.

Μάλιστα απορρίφθηκαν από τον έλεγχο και οι πληρωμές κάτω των 500 ευρώ, επειδή διαπιστώθηκε ότι ήταν μαζικές και τις «έσπασε» προκειμένου να αποφύγει τις πληρωμές μέσω τραπεζών. Η ποινή ήταν ιδιαίτερα βαριά, καθώς οι φόροι και τα πρόστιμα ανήλθαν σε 340.000 ευρώ.

Η επιλογή της χρήσης μετρητών αντί των πληρωμών μέσω τραπεζών γεννά υποψίες φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το νόμισμα σε κυκλοφορία, τον περασμένο Αύγουστο ανήλθε στο ποσό των 33,15 δισ. ευρώ, που αποτελεί και νέο ιστορικό ρεκόρ, από 33,04, που ήταν τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών, από τα 33,15 δισ. ευρώ, ένα ποσό περίπου στα 15 δισ. ευρώ, είναι σε θυρίδες και στα στρώματα και το υπόλοιπο ποσό κυκλοφορεί στην αγορά για πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.

Μάλιστα, η διακράτηση μετρητών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό, προκαλεί προβληματισμούς και ανησυχίες, καθώς είναι οξύμωρο (αν όχι ύποπτο) να συμβαίνει, σε μια περίοδο (τελευταία πενταετία) που έχουν δοθεί κίνητρα και έχουν αυξηθεί οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα».

Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, καθώς η κυκλοφορία του ρευστού στην αγορά και οι πληρωμές μετρητοίς  αντί του πλαστικού χρήματος, αυξάνει τον κίνδυνο της φοροδιαφυγής, αλλά και της κυκλοφορίας μαύρου χρήματος.

Το ποινολόγιο της χρήσης μετρητών
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για όσους επιμένουν να πληρώνουν με μετρητά αντί ηλεκτρονικών μεθόδων, υπάρχουν οι ακόλουθες ποινές:

Οι καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν κάρτες για τις αγορές και τις πληρωμές τους, δεν μπορούν να «χτίσουν» το αφορολόγητο με όριο και κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο μέχρι 660 ευρώ επιπλέον. 
Οι επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές με μετρητά άνω των 500 ευρώ, σήμερα έχουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για κάθε συναλλαγή. 
Για τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, το όριο για πληρωμές με μετρητά είναι επίσης 500 ευρώ. Όταν πληρωμές μεγαλύτερου ποσού γίνονται με μετρητά, δεν υπάρχει χρηματικό πρόστιμο, αλλά οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα έσοδα της εταιρείας.
Η τρίτη περίπτωση είναι εκείνη που αφορά την υπόθεση που εκδικάστηκε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε εταιρεία της Κηφισιάς, διαπιστώθηκε ότι το 2014, η εταιρεία είχε εγγράψει στις εκπιπτόμενες, από τα έσοδά της, δαπάνες συνολικού ύψους 869.566,00 ευρώ, οι οποίες όμως έγιναν, χωρίς χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής. Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό αφορούσε:

Τιμολόγια αξίας εκάστου άνω των 500,00 ευρώ, συνολικής αξίας 774.534,85 ευρώ.
Πολλαπλά τιμολόγια του ιδίου ως άνω εκδότη και προμηθευτή αξίας εκάστου κάτω των 500,00 ευρώ και συνολικής αξίας 95.031,62 ευρώ, ληφθέντα την ίδια ημέρα (ή σε πολύ κοντινά χρονικά διαστήματα), προκειμένου να αποφεύγεται η εξόφληση με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής.
Οι ελεγκτές απέρριψαν τις συγκεκριμένες δαπάνες και επέβαλαν σε βάρος της επιχειρηματία φόρο εισοδήματος ύψους 226.087,16 ευρώ, καθώς και πρόστιμο ύψους 113.043,58 ευρώ, ήτοι συνολικό ποσό 339.130,74 ευρώ.

Η επιχειρηματίας προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, αλλά έχασε την υπόθεση και επικυρώθηκαν οι φόροι και τα πρόστιμα που καταλόγισε ο έλεγχος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΔΕΔ, αφενός δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με μετρητά και εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Επίσης, μεταξύ των δαπανών που δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων είναι και κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής.

Δηλαδή, δεν αναγνωρίζεται μια δαπάνη άνω των 500 ευρώ, η οποία «σπάει» σε ποσά κάτω των 500 ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η πληρωμή μέσω πιστωτικού συστήματος.

Η απόφαση της ΔΕΔ εδώ

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.