Οι παραπλανητικές δηλώσεις Μητσοτάκη-ΝΔ για ΑΟΖ, προκαλέσαν προσφυγή της Τουρκίας στον ΟΗΕ και νέα διάψευση της Γαλλίας


Της Κύρας Αδάμ

Η Τουρκία προσέφυγε ήδη στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ εναντίον των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κ Μητσοτάκη, του ΥΕΘΑ Ν Παναγιωτόπουλου και πλείστων άλλων κυβερνητικών στελεχών, ότι η ελληνο/γαλλική Συμφωνία καλύπτει την ελληνική ΑΟΖ/ΥΦ.. Ο πρέσβης της Τουρκίας στον ΟΗΕ κ Σινιρλίογλου  επέδωσε γραπτή ενημέρωση στον κ Γκουτιέρες,  επισημαίνοντας  ότι η Ελλάδα παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, ισχυριζόμενη ότι  η αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία καλύπτει την ελληνική ΑΟΖ.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας στον ΟΗΕ προηγήθηκε ελαφρώς χρονικά και ακολούθησε η γραπτή προς τον Τύπο ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, στην οποία σαφέστατα  αναγράφεται ότι η αμυντική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που αφορά στην ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ των δύο χωρών, αλλά ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ, ( δηλαδή ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας  με γραπτή δήλωση-προειδοποίηση του προς στον Τύπο, την παραμονή της σχετικής συζήτησης στην ελληνική Βουλή , είχε ξεκαθαρίσει απολύτως ότι η Συμφωνία αφορά στην ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ των δύο χωρών και όχι στην ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. 

Παρα ταύτα, ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης και όλα σχεδόν τα κυβερνητικά στελέχη-με μοναδική εξαίρεση τον Α Γεωργιάδη- επέμεινε στη Βουλή με εξωφρενικές φραστικές πομφόλυγες- ότι  η Γαλλία,  με βάση τη Συμφωνία,  δεσμεύεται  να ενεργοποιεί τη ρήτρα συνδρομής και εκτός της επικράτειας, δηλαδή και στην ΑΟΖ/ΥΦ. «..Η Συμφωνία κινείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης  του Δικαίου της Θάλασσας που καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα..» Ο υπερβολές αυτές που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα ανάγκασαν τη Γαλλία να επανέλθει δύο φορές στο θέμα για να τονίσει ότι η ελληνο/γαλλική Συμφωνία καλύπτει ΜΟΝΟΝ την Επικράτεια, δηλαδή το Παρίσι αναγκάστηκε να διαψεύσει δύο φορές  τους ελληνικούς ισχυρισμούς περί προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ισχυρισμούς που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, εξηγείται μόνον από την επικίνδυνη, για τα συμφέροντα της χώρας, κυβερνητική εμμονή να μεγιστοποιεί τα επιτεύγματα της στην εξωτερική πολιτική, προκειμένου να «σαγηνεύσει» για κομματικό συμφέρον και προεκλογικούς λόγους την κοινή γνώμη.

 Με την επικίνδυνη φόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, αρχίζει να λανσάρει την ιδέα ότι και η ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία MDCA καλύπτει και την ελληνική ΑΟΖ/ΥΦ, όπως ανέφερε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αποτέλεσμα την ελληνική ΑΟΖ η κυβέρνηση να την ρίχνει στη χοάνη της Τουρκίας. 

Ωστόσο στην MDCA  ουδέν αναφέρεται περί «αμερικανικής προστασίας” στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Το κατέστητε επιπροσθέτως απολύτως σαφές ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν στην επιστολή του προς τον Κ Μητσοτάκη.

Στην τελευταία παράγραφο της επιστολής Μπλίνκεν, που φέρει «το άρωμα της Άγκυρας» ο Αμερικανός ΥΠΕΞ  αναφέρεται στην ειρηνική επίλυση των ΔΙΑΦΟΡΩΝ,(σς δηλαδή όλων ανεξαιρέτως των θεμάτων που κατά κανόνα προσθέτει η Τουρκία στη διμερή διαπραγμάτευση Ελλάδας –Τουρκίας) και επιμένει σε συνολική, προς όφελος όλων των χωρών συνεργασία στην Αν Μεσόγειο, μέσω δικαιοδοσίας, με σεβασμό βεβαίως στην εδαφική κυριαρχία,  και κυριαρχικά δικαιώματα των μερών.

militaire.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.