Το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ στην Ελλάδα και προβληματισμός για τα αποθέματα φυσικού αερίου


Με την Ελλάδα να έχει πλέον το ακριβότερο ρεύμα σ΄ όλη της Ευρώπη , οι 27 της ΕΕ φαίνεται να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και στο θέμα της ενεργειακής κρίσης.

Όπως γράφει η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, «παρά την έκκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τα κράτη-μέλη «να συνεργαστούν και συντονιστούν» στο ακανθώδες ζήτημα της ενέργειας, οι δηλώσεις που έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσερχόμενοι στη σύνοδο κορυφής ανέδειξαν τη διαφορετική προσέγγιση του καθενός. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προέτρεψε να διαχωριστεί το θέμα της αύξησης των τιμών ενέργειας από τις προκλήσεις που «αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». «Πρέπει να αντιδράσουμε συνετά, δεν πρέπει να αφοπλίσουμε την αγορά ολοκληρωτικά, αλλά να παράσχουμε “περισσότερη αγορά” και σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε κοινωνικούς μηχανισμούς στήριξης όπως η επιδότηση στέγης στη Γερμανία», είπε.

Εκφράζοντας διαφορετική άποψη και στο ζήτημα αυτό, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε πως η αύξηση των τιμών και η επιβολή νέων ρυθμίσεων από την Ε.Ε. εκτοξεύουν τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, «καταστρέφοντας τη μεσαία τάξη στην Ευρώπη παντού».

Το θέμα που αφορά τους Έλληνες πολίτες όμως είναι ότι η χώρα μας είναι …πρωταθλήτρια στην αύξηση της  χονδρεμπορικής τιμή ρεύματος στην Ε.Ε., με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 242 ευρώ/MWh, τιμή υπερτριπλάσια από αυτή στη Γερμανία (φθηνότερη χώρα της Ε.Ε. σήμερα με 71,87 ευρώ/MWh) και τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής να προσεγγίζει το 52%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ η αυξημένη ζήτηση για
φυσικό αέριο, προκαλεί ερωτήματα  για την επάρκεια των αποθεμάτων εν όψει του χειμώνα. Σύμφωνα με πηγές του ΔΕΣΦΑ, το σύστημα μπορεί να καλύψει τη ζήτηση εάν δεν υπάρχουν διαταραχές στη ροή του αερίου μέσω των αγωγών και υπάρξει ορθολογικός προγραμματισμός φορτίων LNG. Για τον προγραμματισμό αυτό, κρίσιμα είναι τα σήματα που θα στείλουν οι δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για την κατανομή της χωρητικότητας στη Ρεβυθούσα για το 2022, που ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν στις 2 Νοεμβρίου. Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να προδικάσει εάν οι συμμετέχοντες (ΔΕΠΑ, ηλεκτροπαραγωγοί, χονδρέμποροι φυσικού αερίου) θα δεσμεύσουν χωρητικότητα στη λογική μακροπρόθεσμου προγραμματισμού ή θα κινηθούν στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», προσβλέποντας σε αποκλιμάκωση των τιμών».

militaire.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.