Συνελήφθη στην Ηλεία σπείρα αρχαιοκαπήλων ,,Προσπάθησαν να πουλήσουν σπάνιες αρχαιότητες!


 


 


Εχθές Παρασκευή  στην Ηλεία συνελήφθησαν δύο άτομα, ηλικίας 38 και 52 ετών, μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην
κατοχή και διάθεση προς πώληση σπάνιων αρχαιοτήτων. Αναζητούνται δύο ακόμα  μέλη του κυκλώματος.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» και για «παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Ηλεία: Πώς δρούσε το κύκλωμα αρχαιοκαπήλων

Η συγκεκριμένη σπείρα συγκέντρωνε παρανόμως ανασκαμμένες αρχαιότητες, από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, τις οποίες αφού αποθήκευε, στη συνέχεια αναζητούσε αγοραστές.

Στην αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έλαβε μέρος κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.

Μετά από έλεγχο στο αυτοκίνητο ενός 38χρονου κατηγορούμενου βρέθηκαν οι παρακάτω αρχαιότητες:α) Ακέραιη μαρμάρινη Ερμαϊκή στήλη, με κεφάλι Ερμού με κυματοειδή κόμμωση, στο άνω τμήμα, η οποία στο μέσο του ύψους φέρει ανάγλυφο φαλλό και είναι πεσόμορφη, ρωμαϊκής εποχής προερχόμενη από επαρχιακό εργαστήριο, ύψους 71 εκ. και πλάτους 18 εκ. (Προέρχεται από αρχαία οδό και χρησίμευε ως οδοδείκτης)

β) Ακέραιη πήλινη μελαμβαφή λήκυθο, «Ηλειακού Τύπου», φέρει εγχάρακτη διακόσμηση φυτικών κοσμημάτων, ύψους 18,5 εκ. και πλάτους 8 εκ., ελληνιστικής εποχής,

γ) Πήλινο μελαμβαφές πινάκιο, σωζόμενο κατά το ήμισυ, με εγχάρακτους δακτυλίους γύρω από τον πυθμένα και οπή ανάρτησης στην περιφέρειά του, σωζόμενης διαμέτρου 21 εκ., ελληνιστικής εποχής,

δ) Πήλινη, δίωτη, καστανοβαφή, άποδη κύλικα, με γραπτή διακόσμηση μαύρων στιγμών σε ζώνη που περιτρέχει το αγγείο στο ύψος γένεσης των λαβών, ελλιπές κατά τη μία πεταλοειδή λαβή, με διάμετρο χείλους 9,5 εκ. και ύψους 5 εκ., κλασικής εποχής. (Τα παραπάνω πήλινα αγγεία, φέρουν χωμάτινες επικαθήσεις και προέρχονται από αρχαίο νεκροταφείο)

ε) 13 ασημένια νομίσματα, τριόβολα, εκ των οποίων 12 Αχαϊκής Συμπολιτείας, «Ηλειακού Τύπου» και ένα Αρκαδικού Κοινού, όλα ελληνιστικής εποχής. (Τα οποία αποτελούν υποσύνολο θησαυρού της εποχής τους).


Όλες τις παραπάνω αρχαιότητες, η σπείρα θα τις πουλούσε 170.000 ευρώ.

Οι αρχαιότητες, παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό
Μουσείο Ολυμπίας.

Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών
Αμαλιάδας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τους ασύλληπτους συνεργάτες τους αλλά και για να εντοπιστούν οι υποψήφιοι αγοραστές των αρχαιοτήτων.Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.