Τελειώνουν τις λαϊκές αγορές μαζί και τους αγρότες παραγωγούς-Στα χερια ''εταιρειων'' οι αδειεςΣε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών - παραγωγών.

Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές. Ο Άδωνις Γεωργιάδης αγνόησε παντελώς τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί πέρυσι τον χειμώνα και επανέφερε το σχέδιό του, που νομοτελειακά θα οδηγήσει στην υπερσυγκέντρωση αδειών και πάγκων σε λίγα χέρια-εταιρίες.

Δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιμέρους υλοποίηση του σχεδίου Πισσαρίδη, που υιοθέτησε η κυβέρνηση και προβλέπει τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων, μόνο που αυτή τη φορά προς εξαφάνιση οδηγούνται οι αγρότες- παραγωγοί λαϊκών αγορών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης προτάσσει τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των λαϊκών αγορών με επικοινωνιακές παρεμβάσεις, όπως είναι ο θεσμός των λεγόμενων πρότυπων λαϊκών αγορών και ο θεσμός των υπαίθριων αγορών παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού (street food market).

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί και οι πωλητές, όλο το σχέδιο νόμου διαπνέεται από μία φιλοσοφία αφαίρεσης των αδειών τους. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι «καταργεί την εδώ και 93 χρόνια απρόσκοπτη προσέλευση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και θεσμοθετεί τη συμμετοχή των παραγωγών με τη διαδικασία της προκήρυξης (στην ουσία διαγωνισμό με μόρια και κριτήρια)».

Παράλληλα σημειώνουν ότι «στην ουσία έχουμε δύο νομοσχέδια, ένα φανερό, που κατατίθεται στη Βουλή, και ένα κρυφό και σκοτεινό, στο οποίο αναφέρονται 16 διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Ανάπτυξης, και αποφασίζει χωρίς να γνωρίζουμε για το πώς θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, πώς θα γίνεται η αδειοδότηση, πώς θα γίνονται οι προκηρύξεις, ποια θα είναι τα δικαιολογητικά για τις άδειες, ποιοι θα συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, ποια είδη θα μπορούμε να πουλάμε κλπ.».

Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η διάταξη που θεσπίζει την αποστολή στοιχείων στην πλατφόρμα e-καταναλωτής κάθε πρωί έως τις 8.00, δηλαδή τις ποσότητες, την ποιότητα και την τιμή εκκίνησης και από τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες, ενώ αυτή η υποχρέωση βαραίνει τα σούπερ μάρκετ, που έχουν λογιστήρια και κάνουν τζίρο μεγαλύτερο των 90.000.000 ευρώ.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου αρχίζει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, με τους εκπροσώπους των παραγωγών και των πωλητών να συμμετέχουν στη διαδικασία της ακρόασης φορέων αύριο, ενώ θα έχουν νέο γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για την Τετάρτη έχουν προγραμματίσει συνάντηση όλων των εκπροσώπων των ομοσπονδιών για να καταλήξουν σε κοινές κινητοποιήσεις.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.