ΔΕΗ: «Ιδιωτικοποίηση ξεπούλημα» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – «Έρχονται δυσβάσταχτα τιμολόγια»


Τέλος εποχής στον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ φέρνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην οποία, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, δεν συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο, το οποίο και θα απωλέσει την πλειοψηφία που κατείχε. Οι εργαζόμενοι έχουν σήμερα 24ωρη απεργία και προειδοποιούν για δυσβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος που έρχονται.
Στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα θα βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι της εταιρείας που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), με το Ελληνικό Δημόσιο να χάνει το 51% και κατ' επέκταση τον έλεγχο της επιχείρησης.
Η διαμαρτυρία αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι καθώς είχε προηγηθεί συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στην Πτολεμαΐδα.
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Σπάρτακος», που έχει έδρα στην Πτολεμαΐδα, Μόσχος Μόσχου, μιλώντας στο Sputnik χαρακτήρισε «ξεπούλημα» την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη μη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κοινωνικό προφίλ της εταιρείας έναντι των καταναλωτών.

«Στις 10:00 το πρωί της Τρίτης 19 Οκτωβρίου θα είμαστε έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ την ώρα της συνεδρίασης και σύγκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου για να γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή ουσιαστικά το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Γιατί είναι άλλο να κάνεις αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να συμμετέχει ο κύριος μέτοχος που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Ελληνικό Δημόσιο και είναι άλλο να αποκλείεις να συμμετέχει το Δημόσιο και να πάει σε μεγάλα fund το 17%. Έτσι χάνει πλέον το 51%» διαμήνυσε ο κ. Μόσχου.
Επισήμανε δε, ότι η απώλεια του πλειοψηφικού πακέτου θα έχει τεράστιες συνέπειες στην τσέπη των καταναλωτών.
«Πλέον δεν θα παίζει η ΔΕΗ τον καθοριστικό ρόλο που έπαιζε τόσα χρόνια ρυθμίζοντας τις τιμές στους καταναλωτές, τα κοινωνικά τιμολόγια, τα αγροτικά τιμολόγια κλπ. Τώρα οι ιδιώτες που θα έρθουν -κυρίως ξένοι- το μόνο που θα τους ενδιαφέρει θα είναι το κέρδος. Άρα θα ξεχάσουμε τη δημόσια επιχείρηση που ξέραμε και θα πάμε σε μια ιδιωτική εταιρεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους στην εταιρεία, αλλά κυρίως για τα πολύπαθα ελληνικά νοικοκυριά» ανέφερε.

«Έρχονται δυσβάσταχτα τιμολόγια»
Ο κ. Μόσχου τόνισε ότι η απώλεια του 51% σε συνδυασμό με την απολιγνιτοποίηση δηλαδή την απεξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη θα φέρει μεγάλη ενεργειακή κρίση με τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται να πληρώσουν ρεύμα και θέρμανση.
«Εμείς το λέγαμε και το φωνάζαμε ότι η απολιγνιτοποίηση θα δημιουργήσει αυξήσεις. Ήδη οι λογαριασμοί είναι αυξημένοι όμως πλέον με την ιδιωτικοποίηση τα επόμενα χρόνια θα είναι δυσβάσταχτα τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Δεν θα μπορεί να τα πληρώσει καμία κοινωνική ομάδα και ήδη πριν ακόμα κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες, το φυσικό αέριο εκτινάχτηκε» τόνισε.
Ο πρόεδρος του σωματείου αναφερόμενος και στις τιμές ρύπων εξαιτίας του άνθρακα, εξήγησε ότι «είναι στο ανώτερο σημείο, στα 60 ευρώ» προσθέτοντας όμως ότι είναι αποτέλεσμα «ενός μεγάλου παιχνιδιού με τους ρύπους στο χρηματιστήριο της Λειψίας, στη Γερμανία». Παρ' όλα αυτά όμως επισημαίνει ότι είναι φθηνότερο «από το φυσικό αέριο που έχει πάρει αύξηση 100% ενώ ειδικοί λένε ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις του».
«Είναι βέβαιο λοιπόν ότι τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια χιλιάδες νοικοκυριά θα αναγκαστούν να βάλουν γκαζόλαμπες για να έχουν φως» τόνισε ο κ. Μόσχου και πρόσθεσε ότι «τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολέμους για τα ενεργειακά. Είναι βέβαιο. Και η χώρα μας δεν έχει κανένα σχεδιασμό».

Προχωρά η απολιγνιτοποίηση
Η απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, που κάποτε οι Ατμοηλεκτρικοί της Σταθμοί (ΑΗΣ) παρήγαγαν το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλεκτρική ενέργειας, είναι γεγονός και όπως εξήγησε ο κ. Μόσχου, πλέον δουλεύουν οι τρεις από τους πέντε σταθμούς στον Άγιο Δημήτριο και ένας στη Μελίτη Φλώρινας θυμίζοντας ότι έχουν κατεβάσει «ρολά» οι ΑΗΣ Καρδιάς, Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 49% της ΔΕΗ βρίσκεται διασπαρμένο σε ιδιώτες «σε πολύ μικρά μερίδια» ενώ όπως πρόσθεσε τα «τελευταία δύο χρόνια η ΔΕΗ καταγράφει κέρδη 500-600 εκατομμύρια ευρώ». Όπως εκτιμά ο κ. Μόσχου στη σημερινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «η συμμετοχή ξένων fund θα είναι μεγάλη για την απόκτηση του 17% μιας εταιρείας κολοσσού και θα ξεπεράσει το ποσό των 750 εκατομμυρίων ευρώ».

«Διασφαλίζεται ο στρατηγικός ρόλος του Δημοσίου στη ΔΕΗ» λέει η κυβέρνηση
Τις καταγγελίες των εργαζόμενων περί ξεπουλήματος έχει απορρίψει κατηγορηματικά η κυβέρνηση, η οποία απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνιζε πως «διασφαλίζεται ο στρατηγικός ρόλος του Δημοσίου, με ποσοστό 34».

«Το σχέδιο της ΔΕΗ είναι ένα άλμα στο μέλλον και δεν αποτελεί ούτε εκχώρηση, ούτε ξεπούλημα, ούτε καν πώληση της εταιρείας» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παρατηρώντας πως «αν κάποιος ήθελε να "ξεπουλήσει", δεν θα επέλεγε να βγει στην αγορά με τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή μετοχής, που είναι υψηλή».

«Αν γινόταν πώληση -όπως προέβλεπε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που ευτυχώς δεν πρόλαβε να υλοποιήσει- τα έσοδα θα πήγαιναν στους δανειστές για το δημόσιο χρέος, και όχι στη ΔΕΗ. Αντίθετα, τώρα τα χρήματα μπαίνουν στα ταμεία της εταιρείας για να δημιουργηθεί ανταποδοτικό όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή» είχε δηλώσει ο κ. Οικονόμου.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.