Ελλάδα -Αίγυπτος.Κοινή ηλεκτρική διασύνδεση με υποβρύχιο καλώδιο ισχύος 2GW.Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης!


 


Σύμφωνα με τις ήδη υπάρχουσες πληροφορίες  την Παρασκευή 8 ή το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στην Αθήνα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος υπουργός  Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μοχάμεντ Σακέρ Ελ-Μαρκάμπι θα υπογράψουν στην Αθήνα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που θα αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με υποβρύχιο καλώδιο ισχύος 2 GW.

Όπως αναφέρουν πηγές, με το μνημόνιο οι δύο πλευρές αναμένεται να δηλώνουν την πρόθεση τους να διερευνήσουν τον κατάλληλο τρόπο της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργου.
Για την ηλεκτρική διασύνδεση εργάζονται εντατικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Διαχειριστές των Συστημάτων Ηλεκτρισμού των δύο χωρών ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος EETC.

Πράσινη ενέργεια στην Ε.Ε.
Κεντρικός στόχος του επενδυτικού σχεδίου – «μαμούθ» είναι το υποβρύχιο καλώδιο να μην σταματά μόνο στην Ελλάδα αλλά μέσω άλλων διασυνδέσεων να μεταφέρει «πράσινη» ενέργεια και στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

Στα πλάνα των δύο χωρών είναι η ηλεκτρική διασύνδεση να αποτελέσει την αφετηρία ενός ευρύτερου σχεδίου το οποίο προβλέπει τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που αναπτύσσονται στην Αίγυπτο στην καρδιά της Ε.Ε. Η ολοκλήρωση του προϋποθέτει επίσης επενδύσεις, αναφέρουν πληροφορίες, για νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως εκείνης της Ελλάδας με την Ιταλία αλλά και την ενίσχυση υφιστάμενων γραμμών μεταφοράς με τις βόρειες χώρες, όπως τη Βουλγαρία.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει εναλλακτικές οδεύσεις του υποβρυχίου καλωδίου που θα έρθει από την Αίγυπτο κ αυτές είναι η Κρήτη, η Αττική και η Πελοπόννησος.
Το έργο επίσης επιδιώκεται να υλοποιηθεί και σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το project. 

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.