Τεράστιο το ενδιαφέρον για τις τιμές σκληρού σίτου - "Έπεσε" το site του Χρηματιστηρίου της Μπολόνια


Χωρίς προηγούμενο το ενδιαφέρον που υπάρχει από την περασμένη εβδομάδα για τις τιμές του σκληρού σιταριού. Παρόλο που διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, εμφανίστηκαν φαινόμενα όπως το γεγονός ότι από χτες "έπεσε" το site του Χρηματιστηρίου της Μπολόνια, από όπου ενημερώνονται όλοι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί σκληρού σίτου. Για να συμπληρώσουμε στο Agro24 τον εβδομαδιαίο δείκτη τιμών του σκληρού σιταριού καταφύγαμε στον λογαριασμό facebook του Χρηματιστηρίου. Το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο που μας ρωτούσαν οι Έλληνες παραγωγοί από χτες τι έχει γίνει, μέσω μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων.

Οι ξένες αγορές στη μάχη της κερδοσκοπίας

Στο Σικάγο ο δείκτης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σκληρού σίτου κατέρρευσε, ενώ στο Rosetown του Καναδά η χονδρική αγορά υποχώρησε κατά περισσότερο από 90 δολάρια (ανά τόνο) Καναδά σε μια εβδομάδα. Αλλά οι τιμές εξαγωγής FOB παραμένουν υψηλές και πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο τα 600 ευρώ ανά τόνο.

Οι τιμές του σκληρού σιταριού για σιμιγδάλι πέφτουν στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά επειδή η αγορά δεν πιστεύει στην περαιτέρω επιδείνωση των εκτιμήσεων για τη συγκομιδή 2021-2022 και λόγω των αναγκών πραγματοποίησης των εμπόρων χονδρικής αγοράς, η οποία πρέπει απαραιτήτως να πουλήσει για να δημιουργήσει ρευστότητα, αλλά και να αγοράσει σε προσιτές τιμές τώρα για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες θέσεις πώλησης, με τις υψηλές τιμές να έχουν κλείσει πριν από εβδομάδες. Αυτό το πτωτικό κερδοσκοπικό κύμα, ωστόσο, δεν επηρεάζει τις τιμές fob (free on board=δωρεάν επί του σκάφους), του Cwad 1 που αναχωρεί από τον Καναδά, το οποίο πράγματι αυξήθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, φθάνοντας τα 592,86 ευρώ ανά τόνο.

Ιταλία

Στην Ιταλία, από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια κατάσταση προσδοκίας για το σκληρό σιτάρι (ποιότητας fino). Οι τιμές χονδρικής αυτή την εβδομάδα ήταν είτε σταθερές (Χρηματιστήρια Foggia, Μιλάνο, Μπολόνια) ή ελαφρά μειούμενες (-5 ευρώ ανά τόνο τόσο στη Ρώμη όσο και στην Altamura). Τις πιο ορατές μειώσεις είδαμε στο Μπάρι και τη Νάπολη, όπου τα δημητριακά για ζυμαρικά είχαν φτάσει στις υψηλότερες τιμές.

Δείκτης συμβολαίων σκληρού σίτου στο Σικάγο: -21,24% σε πέντε ημέρες

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Ανάπτυξης Σιτηρών της επαρχίας Σασκατσουάν στον Καναδά, στις 13 Σεπτεμβρίου, η αμερικανική παραγωγή σκληρού σίτου 2021-2022 προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 953 χιλιάδες τόνους, μειωμένη κατά 1,88 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με πέρυσι (-66,4%). Πρόκειται για σαφή επιδείνωση σε σύγκριση με τις προβλέψεις του USDA στο τέλος Αυγούστου. Όμως, ο Δείκτης Future Durum Wheat Dwyoo στο Χρηματιστήριο του Σικάγου για τρίμηνες συμβάσεις που θα διακανονιστούν σε μετρητά έπεσε στις 1.339,52 μονάδες στις 14 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πτώση 361,17 μονάδων τις προηγούμενες πέντε ημέρες (-21,24%). Αυτό οφείλεται σε πωλήσεις από εμπόρους, που τώρα χρειάζονται ρευστότητα, ή που πρέπει να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις των αναβαλλόμενων παραδόσεων των τελευταίων εβδομάδων, δεδομένου ότι ο δείκτης είχε φτάσει πλέον τους 1.700. Σε μια αγορά που κυριαρχείται από αρνητικές ειδήσεις, η κερδοσκοπία έχει κυριαρχήσει.

Καναδάς: η τιμή fob του Cwad 13% στα 592,86 ευρώ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Ανάπτυξης Σιτηρών της επαρχίας Saskatchewan, η τελευταία εκτίμηση για την απόδοση ανά εκτάριο σκληρού σίτου που πραγματοποιήθηκε από την επαρχιακή κυβέρνηση του Σασκατσουάν για φέτος δεν είναι πολύ αξιόπιστη: μόλις 19 bushel ανά εκτάριο, σε σύγκριση με 42,6 πέρυσι. Μια καταστροφική πρόβλεψη σε σύγκριση με την τελευταία Στατιστική του Καναδά, η οποία ήταν 27,2 μπούσελ ανά στρέμμα και κυκλοφόρησε στις 30 Αυγούστου. Η αγορά στην αρχή δεν πίστευε στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης του Σασκατσουάν.

Όλα αυτά μεταφράζονται σε αριθμούς: οι τιμές που προσφέρονται στις αγορές από την προέλευση των διαφόρων εδαφών του Saskatchewan τον περασμένο Σεπτέμβριο για το καναδικό δυτικό κεχριμπαρένιο σκληρό σιτάρι με 13% πρωτεΐνη μειώθηκαν κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ 12 και 13% και φέρνουν εύρος μεταξύ ελάχιστης θέσης 649,63 καναδικών δολαρίων ανά τόνο και μέγιστου 668,74 καναδικών δολαρίων ανά τόνο με αναβαλλόμενη πληρωμή.

Ως αποτέλεσμα, και πάλι στις 13 Σεπτεμβρίου - η τιμή αγοράς χονδρικής στην αγορά του Rosetown μειώθηκε στα 643,39 δολάρια ΗΠΑ ο τόνος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση στην αγορά χονδρικής βοήθησε τους τοπικούς εμπόρους να αγοράσουν σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από ό, τι τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις αναβαλλόμενες παραδόσεις που είχαν διαπραγματευτεί πριν από λίγες εβδομάδες και για τις οποίες θα πρέπει να εισπράξουν υψηλότερες τιμές.

Χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Foggia

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, το Παρατηρητήριο Τιμών του Χρηματιστηρίου Αγαθών της Φότζια για σκληρό σιτάρι (fino: ειδικό βάρος 79 κιλά ανά 100 λίτρα, ελάχιστες πρωτεΐνες 12%, υπό συνθήκες εκ του εργοστασίου και χωρίς ΦΠΑ), καθόρισε τις τιμές για τη συγκομιδή του 2021 σε 485 ευρώ ανά τόνο κατ' ελάχιστο και 490 ευρώ το μέγιστο, σταθερά σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου, όπου είχε θέσει νέο ρεκόρ για τη Foggia.

Χρηματιστήριο εμπορευμάτων Ρώμης

Στις 15 Σεπτεμβρίου, στο Χρηματιστήριο Αγαθών της Ρώμης, η τιμή του σκληρού σιταριού, προερχόμενου από το Λάτσιο, χωρίς ΦΠΑ, με ειδικό βάρος τουλάχιστον 80 κιλά και ελάχιστες πρωτεΐνες στο 12%, ορίστηκε σε 450 έως 455 ευρώ, μειωμένη κατά 5 ευρώ ανά τόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 10 ευρώ την 1η Σεπτεμβρίου.

Χρηματιστήριο εμπορευμάτων Μπάρι

Ο τιμοκατάλογος του Χρηματιστηρίου Αγαθών του Μπάρι της 14ης Σεπτεμβρίου δείχνει μείωση της τιμής του σκληρού σίτου (fino), από τις επαρχίες Μπάρι και Μπαρλέτα Andria Trani και την περιοχή Λουκάνια. Η αποτίμηση ήταν 480 ευρώ για τo ελάχιστo και 485 για τo μέγιστo: Έτσι χάθηκαν 10 ευρώ από τη συνεδρίαση της 7ης Σεπτεμβρίου. Αντ 'αυτού, η τιμή του σκληρού σιταριού καναδικής προέλευσης 1 με 15% πρωτεΐνη ορίστηκε σε 600-610: αυτό είναι 10 ευρώ περισσότερα από τις 7 Σεπτεμβρίου και αξία μεγαλύτερη από 80 ευρώ στις 31 Αυγούστου. Και είναι τιμές fob (free on board) που υπολογίστηκαν σε ευρώ. Το ισπανικό σιτάρι με 12% πρωτεΐνη έφτασε τα 530-540, με 10 ευρώ περισσότερα από ό, τι στην τελευταία συνεδρία.

Ένωση Δημητριακών του Μιλάνου

Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που δημοσιεύτηκε από την Ένωση Δημητριακών του Μιλάνου στις 14 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Λομβαρδίας το ιταλικό σκληρό σιτάρι, χωρίς τη συσκευασία και τον ΦΠΑ, που παραδόθηκε στο Μιλάνο, είχε τις εξής τιμές, ανάλογα την προέλευση και τα χαρακτηριστικά:

Η παραγωγή της Βόρειας Ιταλίας, με ελάχιστες πρωτεΐνες 13,5%, 491-495 ευρώ ανά τόνο, σταθερά σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση στις 7 Σεπτεμβρίου, όταν αντίθετα υπήρξε αύξηση 35 ευρώ σε σχέση με την συνεδρίαση στις 31 Αυγούστου.

Η παραγωγή της Κεντρικής Ιταλίας, με πρωτεΐνες μη προσδιορισμένες, 501-506 ευρώ ευρώ ανά τόνο, σταθερά σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση της 7ης Σεπτεμβρίου, όταν αντίθετα υπήρξε αύξηση 35 ευρώ ανά τόνο στη συνεδρίαση στις 31 Αυγούστου.

Ξηρός σκληρός σίτος προέλευσης Ε.Ε. που καταχωρήθηκε για δεύτερη φορά στις 14 Σεπτεμβρίου, οριζόμενος στα 500 ευρώ στην ελάχιστη και χωρίς μέγιστη τιμή, σταθερά σε σχέση με τις 7 Σεπτεμβρίου.

Έβδομη προσφορά για σκληρό σιτάρι προέλευσης εκτός ΕΕ στην αγορά του Μιλάνου, σταθερά στα 590-600 ευρώ ανά τόνο, όπως και στις 7 Σεπτεμβρίου (στις 31 Αυγούστου η τιμή ήταν κατά 50 ευρώ μειωμένη).

Χρηματιστήριο εμπορευμάτων Μπολόνια

Ο τελευταίος τιμοκατάλογος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Μπολόνια χρονολογείται στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 και εδώ το σκληρό σιτάρι ιταλικής προέλευσης - με ελάχιστη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 13% και ειδικό βάρος 80 κιλά ανά 100 λίτρα - με αναχώρηση από εργοστάσιο της Μπολόνια - ορίστηκε στα 475-480 ευρώ ανά τόνο.

Με άφιξη στη Μπολόνια η τιμή ήταν 487-491 ευρώ ανά τόνο (ουσιαστικά οι αφίξεις ενδιαφέρουν τους Έλληνες παραγωγούς, γιατί είναι εξαγωγές προς την Ιταλία, αλλά συμπεριλαμβάνουν το κόστος μεταφοράς).

Οι τιμές στην Μπολόνια παρέμειναν σταθερές σε σχέση με τις 9 και τις 2 Σεπτεμβρίου, όταν αντίθετα είχε αυξηθεί κατά 40 ευρώ ανά τόνο η τιμή του σκληρού σιταριού στις 26 Αυγούστου.

agro24.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.