Μεξικό: Eπιστρέφει στο Δημόσιο η ηλεκτρική ενέργεια


 Η ηλεκτρική ενέργεια επιστρέφει στο Δημόσιο, μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα παρουσιάσει στη Βουλή σε λίγες μέρες, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ), τονίζοντας ότι στόχος είναι να προστατευθούν οι καταναλωτές από τα αμερικανικά και ισπανικά μονοπώλια που κερδοσκοπούν εις βάρος τους.

“Τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσω στη Βουλή μια πρωτοβουλία για μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα μας επιτρέψει να διορθώσουμε τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα” ενημέρωσε ο ΑΜΛΟ, κατά την παρουσίαση της τρίτης ετήσιας έκθεσης με τους στόχους της κυβέρνησης.

“Κάθε χώρα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και υπάρχουν χώρες που ακόμη συνεχίζουν με τον νεοφιλελευθερισμό, που θέλουν να συνεχίζει η ελευθερία της αγοράς. Δεν υποστηρίζω την αλεπού που μπήκε στο κοτέτσι. Πώς θα εγκαταλείψουμε τους καταναλωτές μπροστά στα μονοπώλια που τους ενδιαφέρουν μόνο τα κέρδη;” στηλίτευσε ο αριστερός πρόεδρος.

“Η μεταρρύθμιση ξεκίνησε. Η κυβέρνησή μου θα μας βγάλει από την ξέρα των ιδιωτικοποιήσεων” τόνισε ο ΑΜΛΟ μετά την προειδοποίηση της δημόσιας μεξικανικής εταιρείας “Comisión Federal de Electricidad” ότι προβλέποντας νέες μεγάλες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια τους επόμενους μήνες.

“Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδωσαν προτεραιότητα για να ανοίξουν προνομιακά την αγορά σε ιδιωτικές εταιρείες, εθνικές και κυρίως ξένες, προσφέροντάς τους μάλιστα και επιχορηγήσεις μεταξύ άλλων προνομίων”, πρόσθεσε.

Μετά την καταστροφική πολιτική των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων που διέλυσαν τη δημόσια CFE, χαρίζοντας δεκάδες μεγάλες μονάδες σε αμερικανικές και ισπανικές εταιρείες, ο ΑΜΛΟ δεσμεύεται ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να δώσει καμία άδεια σε ιδιώτες για την εκμετάλλευση ορυχείων υδάτινων πόρων, νοσοκομείων, σιδηροδρόμων, φυλακών και άλλων δημόσιων έργων.

“Οι εγκαταστάσεις τής δημόσιας ηλεκτρικής εταιρείας CFE εγκαταλείφθηκαν ολοσχερώς. Η σημερινή κυβέρνηση όμως εκσυγχρονίζει ήδη τις εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας για να μειώσει τη χρήση υγρών καυσίμων και κάρβουνο. Το πρωταρχικό που κάναμε είναι ότι σταματήσαμε την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα” κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του Μεξικού ανακοίνωσε ένα πρωτοφανές κοινωνικό πρόγραμμα, αυξάνοντας κατά 76,2% τους πόρους για τους ηλικιωμένους συνταξιούχους. Υπενθύμισε επίσης, ότι στη χώρα “υπάρχει ιστορικό ρεκόρ αποθεματικών, ξένων επενδύσεων, αύξησης κατώτατου μισθού, μη αύξησης του δημόσιου χρέους και αύξησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων”.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.