Με την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση να είναι στα ύψη, τα πρώτα εργοστάσια αρχίζουν και κλείνουν!
Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση ρίχνει ένα τέλος στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, δεδομένης της κλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου και της έλλειψης αποθεμάτων. Εν μέσω της κατάστασης, η αμερικανική εταιρεία λιπασμάτων CF Industries Holdings Inc. ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Κρίση

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων CF Industries αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή σε δύο εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου.

Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι άλλες εταιρείες ενδέχεται να ακολουθήσουν παρόμοια βήματα για να αποφύγουν την παραγωγή με ζημία, καθώς ο πληθωρισμός στις πρώτες ύλες αυξάνει τον κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομικής ανάκαμψης.

Η εταιρεία με έδρα το Ιλινόις κατηγορεί τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και δεν έχει ορίσει ημερομηνία επιστροφής.
Η CF Industries είναι ένας σημαντικός παραγωγός λιπασμάτων και στις σημερινές παγκόσμιες προοπτικές, η απόφασή της να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην ήπειρο θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες.

Το CF παράγει κυρίως νιτρικό αμμώνιο, το οποίο θα επηρεάσει τις διεθνείς τιμές, σύμφωνα με ειδικούς.

Η Τζούλια Μιχάν από την ICIS – μια εταιρεία συμβούλων πληροφοριών εμπορευμάτων – δήλωσε στους Financial Times: «Το γεγονός είναι ότι χρειάζεστε αέριο για να φτιάξετε αμμωνία και χρειάζεστε αμμωνία για να φτιάξετε σχεδόν κάθε λίπασμα αζώτου».

Μεγάλος αντίκτυπος

Μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται μόνο από μια εταιρεία όταν η παραγωγή με υψηλό κόστος προκαλεί μεγάλες απώλειες. Σύμφωνα με την αναλύτρια της Bloomberg Intelligence Αλέξις Μάξγουελ, η πιο αρνητική πτυχή είναι το μήνυμα που στέλνει το όλο θέμα στον υπόλοιπο ανταγωνισμό εν μέσω της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.

«Η αγορά θα το εκλάβει αυτό ως πιθανό να κλείσουν και άλλοι Ευρωπαίοι παραγωγοί και οι τιμές του αζώτου θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της περιορισμένης προσφοράς».

Οι τιμές των κύριων λιπασμάτων παγκοσμίως είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα και έχουν εκτοξευθεί περαιτέρω μετά τον τυφώνα Ίντα στη Νέα Ορλεάνη. Το φωσφορικό διάμμωνιο (DAP) αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και η ουρία, η οποία βασίζεται στο άζωτο, επίσης αυξήθηκε.

«Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αζώτου και χημικών ουσιών σε ολόκληρη την Ευρώπη να αδρανεί τις επόμενες ημέρες μέχρι να συγκρατηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου», λέει ο Τζόελ Τζάκσον, αναλυτής στην BMO Capital Markets.

Οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία, καθώς οι αγρότες έχουν ήδη ισχυρή αύξηση των τελών μεταφοράς, συν το αυξανόμενο κόστος των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη συγκομιδή.

Η κατάσταση αναμένεται να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων, αμέσως μετά την καταγραφή πληθωρισμού 3%, τον υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.

Πηγή: theepochtimes.gr

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.