Ευρωβαρόμετρο: Ερευνα «ψυχρολουσία» για την κυβέρνηση στη διαχείριση των κονδυλίωνΕυρωβαρόμετρο: Το 53% των πολιτών δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ορθή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων

Σύμφωνα με τα ευρήματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, το 89% των πολιτών ζητά διαφάνεια και λογοδοσία στη διαχείριση των κοινωνικών κονδυλίων. 

Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (53%) δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την χρήση των κονδυλίων αυτών, την ώρα που ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος στον ίδιο δείκτη είναι το 41%.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από την συζήτηση για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 15 Σεπτεμβρίου αναδεικνύει την απαίτηση για διαφάνεια και για αποτελεσματικό έλεγχο των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU.

Επιπλέον, το 53% των Ευρωπαίων πολιτών συμφωνεί απόλυτα ότι πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό που συμφωνεί πλήρως βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο (61%), ενώ μόλις ένα 8% όσων απάντησαν κατά μέσο όρο στην ΕΕ (7% στην Ελλάδα) είπε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή.

Την παραπάνω θέση συμμερίζεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξετάζει με προσοχή τα εθνικά σχέδια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί για μια  πιο πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική ευρωπαϊκή κοινωνία.

Αλλά και η κοινή γνώμη υποστηρίζει τη θέση που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης προϋποθέσεων, ελέγχου και διαφάνειας, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται στη συνεχή στήριξη των πολιτών όσον αφορά την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου ως προϋπόθεσης για τη διάθεση κονδυλίων της ΕΕ.

Τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες (81%) συμφωνούν ότι «η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει χρηματοδοτικούς πόρους στα κράτη μέλη μόνο με την προϋπόθεση να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τους το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές». Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το επίπεδο στήριξης είναι υψηλό ομοιογενώς σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση πανευρωπαϊκά με 90% των ερωτηθέντων να συμφωνούν.
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.