Αδικαιολόγητες αυξήσεις σε βασικά αγαθά και προιόντα!!


Τεράστια αναστάτωση επικρατεί στην αγορά, αφού όπως όλα δείχνουν υπάρχουν ξαφνικές και αδικαιολόγητες αυξήσεις σε αρκετά καταναλωτικά προϊόντα που τινάζουν στον αέρα τον οικογενεικαό προϋπολογισμό

Το ενδεχόμενο ενός κύματος ανατιμήσεων δεν είναι απλά υπαρκτό, αλλά είναι στην κυριολεξία εφιάλτης και τροχοπέδη στην ανάπτυξη αφού βρίσκει την χώρα εν μέσω πανδημίας και θα επιβαρύνει την ήδη πολύ κακή κατάσταση της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ και η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25% και οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν έως και 50% λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Και την ίδια στιγμή η ΓΣΕΒΕΕ χτυπά καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων μία στις τέσσερις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Σημειωτέον ότι ήδη τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα από την κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο που να βάλει φραγμό σε αυτό το πογκρόμ ανατιμήσεων και τα κυβερνητικά στελέχη - προσώρας - κάνουν μόνο διαπιστώσεις, παραδεχόμενοι ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα.

Για τις αναφορές περί αύξησης στα τιμολόγια του ρεύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε προ ημερών ότι «αυτήν την στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν». Παρόλα αυτά ο κ. Σκρέκας δεν είπε αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να σταματήσει αυτές τις ανατιμήσεις και αρκέστηκε απλά να πει στους καταναλωτές να κάνουν μόνοι τους έρευνα αγοράς.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους», είπε ο υπουργός στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «η ΡΑΕ έχει καλέσει την ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, που κατέχουν μερίδιο 35% από το σύνολο της αγοράς και τους έχει ζητήσει να γίνει ανάλυση της οικονομικής και τιμολογιακής πολιτικής τους, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποιο πρόγραμμα τον συμφέρει και να το επιλέξει, ενώ παρακολουθούμε και την αγορά για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές».


 Ολες οι εταιρείες έχουν περίπου την ίδια τιμολογιακή πολιτική και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να απορροφήσουν το κόστος οι πάροχοι.

Την ίδια ώρα, με αγωνία αναμένονται και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο δείκτης τιμών καταναλωτή και τον Αύγουστο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αφού ο εισαγόμενος πληθωρισμός από τις τιμές των τροφίμων, των ενεργειακών προϊόντων και των πρώτων υλών έχει πλέον μετρήσιμες αυξήσεις και στην ελληνική αγορά.

Οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες αλλά και στα μεταφορικά με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» ικανό να επηρεάσει τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στο καλάθι του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης καταγράφει άνοδο κατά 30% από τον Μάϊο μέχρι και τον Αύγουστο. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20% ενώ και το τιμολόγιο του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ κατά 73%. Οι τιμές των καυσίμων έχουν πυροδοτήσει ένα σπιράλ ανατιμήσεων σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.

Ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής.

Αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές πολλών βασικών τροφίμων όπως σε κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα.

Θυμίζω ότι μέσα ένα μήνα από τον Μάιο στον Ιούνιο του 2021 είχαμε αυξήσεις στο χοιρινό (+1,7%), στα νωπά ψάρια (+2,2%), στα τυριά (+1,1%) και στα νωπά φρούτα (+20,4%), ενώ σε ετήσια βάση οι 8 από τις 15 κατηγορίες τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών που εξετάζει η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνουν αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020, διψήφια άνοδο τιμών είχαμε σε αρνί και κατσίκι (+17,0%) και άλλα βρώσιμα έλαια (+15,0%), ενώ οι πατάτες ακρίβυναν κατά 8,6%. Αυξημένες τιμές έχουν τα πουλερικά (+1,2%), τα νωπά ψάρια (+4,1%), τα τυριά (+2,5%), το ελαιόλαδο 1,3% και τα νωπά λαχανικά 1,2%.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια κοινωνία της οποίας οι πολίτες πληρώνονται με τον κατώτατο των 650 ευρώ, με την καθαρή αποδοχή να υποχωρεί περίπου στα 550 ευρώ, μια κοινωνία με χιλιάδες ανέργους οι οποίοι λαμβάνουν το πενιχρό επίδομα, που φτάνει στα 400 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, σε πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσαν η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας, το 83% των εργαζομένων εξέφρασε την άποψη πως ο τρέχων κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι οι πολίτες των 650 ευρώ μικτά μπορούν να αντέξουν αυξήσεις 50%, τότε υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα και μεγάλη απόσταση του πολιτικού προσωπικού από την λαϊκή βάση.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δέσμη μέτρων και παρεμβάσεις προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το «καλάθι της νοικοκυράς». Τις σχετικές ανακοινώσεις για την προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων σε αγαθά όπως το ρεύμα, ο καφές, το ψωμί κτλ., αναμένεται να κάνει ο ίδιος πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.