Συνεχίζουν να αμφισβητούν οι Δανοί το νομικό καθεστώς της παρασκευής φέτας στην Ε.Ε!Έτοιμάζουν προσφυγή στην Ευρωπαϊκή επιτροπή

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δανοί αμφισβητούν το νομικό καθεστώς της Φέτας στην Ε.Ε., ωστόσο για πρώτη φορά, θέτουν επ’ αμφιβόλω την τήρηση των κανόνων παρασκευής της Φέτας από την Ελλάδα. Εικάζεται μάλιστα ότι αυτή τη φορά γίνεται επίκληση στοιχείων βάσει των οποίων η ετήσια εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκεί για να παρασκευασθούν και φθάσουν στην αγορά οι αντίστοιχες ποσότητες φέτας που εμπορεύονται κάθε χρόνο η χώρα μας. Υποστηρίζεται μ’ αυτό τον τρόπο ότι για την τυροκόμιση της Φέτας στην Ελλάδα γίνονται εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος από άλλες χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι η παρασκευή του προϊόντος που φθάνει στην αγορά δεν πληροί τους κανόνες του ΠΟΠ, με ότι αυτό σημαίνει για το ευρωπαϊκό δίκιο και τον ανταγωνισμό.

https://www.agronews.gr/thesmika/193867/nea-prosfugi-ton-danon-stin-ee-vlepei-trupes-eisagomeno-gala-gia-feta/

Οι πληροφορίες θέλουν, πίσω απ’ αυτή τη νέα νομική πρωτοβουλία των Δανών να βρίσκεται μεγάλος πολυεθνικός όμιλος του κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οικονομικά συμφέροντα το οποίου, όπως και πολλών άλλων, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με την ζωηρή δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι εγχώριες τυροκομικές επιχειρήσεις με αιχμή το προϊόν Φέτα.

Φημολογείται μάλιστα ότι η προετοιμασία της προσφυγής από την πλευρά των Δανών βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε γνώση των ελληνικών αρχών, οι οποίες αρχίζουν να «ξυπνούν» προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει τα απαραίτητα νομικά επιχειρήματα και να απαντήσει με ότι μέσα διαθέτει στις αιτιάσεις των Δανών.

Έτσι εξηγείται, θα μπορούσε να πει κανείς η κινητοποίηση εδώ και λίγο καιρό των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, η ανακοίνωση κάποιων ποινών για παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, όπως και η ρητορική (το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο) την οποία αναπτύσσει επίμονα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αντλήσει εξ αυτού πολιτικά επιχειρήματα (εντός και εκτός).

Την ίδια στιγμή ωστόσο, σε επίπεδο ουσίας τουλάχιστον, δεν φαίνεται να γίνονται πολλά πράγματα. Τα περιθώρια κέρδους που αφήνει η δραστηριότητα στον κλάδο της Φέτας με τον τρόπο που αυτή υποστηρίζεται από ένα μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων, δίνει τη δυνατότητα για έμμεση ή και άμεση χρηματοδότηση βουλευτών και κομμάτων, έτσι ώστε το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς να παραμένει χαλαρό και όλοι να μοιάζουν ευχαριστημένοι. Βεβαίως, ο δρόμος της «παρασπονδίας» δεν μπορεί να είναι μακρύς και σε κάθε περίπτωση ο λογαριασμός που ανοίγει πληρώνεται. Την τριετία 2015-2018 για παράδειγμα τον πλήρωσαν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι με τις πολύ χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. 

Πριν καλά –καλά βρεθεί μια νέα ισορροπία μεταξύ παραγωγών και μεταποιητικών μονάδων, η υπονόμευση των κανόνων της Φέτας ενδεχομένως να αποβεί εκ νέου μοιραία. Τόσο για το λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος (πιθανός ένας νέος μεγάλος καταλογισμός από την Ε.Ε.) όσο και με την διάβρωση του ίδιου του θεσμικού πλαισίου, το οποίο κατά βάση επιδιώκει ο ανταγωνισμός.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.