Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Π.Κρητικός!


Την τελευταία του πνοή άφησε την Κυριακή ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός, σε ηλικία 85 ετών.

Το τελευταίο διάστημα, ο Παναγιώτης Κρητικός νοσηλευόταν στο Πειραϊκό Θεραπευτήριο Καστέλας με θεράποντα ιατρό τον Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Γεννημένος το 1937, ο εκλιπών είχε αναπτύξει αντιδικτατορική δράση επί Χούντας, ενώ διετέλεσε βουλευτής Β΄ Πειραιώς του ΠΑΣΟΚ από το 1977 έως το 2004 και αντιπρόεδρος της Βουλής από το 1981 έως το 2000 (μεταξύ 1993 και 2000, Α΄ αντιπρόεδρος).

Ο Παναγιώτης Κρητικός γεννήθηκε στον Γέρακα Λακωνίας αλλά μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Πάντειο. Ανέπτυξε πολιτική δράση ως φοιτητής, στην οργάνωση Νέων Ενώσεων Κέντρου (ΟΝΕΚ) και στη συνέχεια της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας.

Την περίοδο του Ανένδοτου, γνωρίστηκε με τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μετά την επιβολή της χούντας, ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση και μετείχε στις αντιστασιακές οργανώσεις ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντίστασης), Ελληνική Αντίσταση, του Αλέξανδρου Παναγούλη, με τον οποίο διατηρούσε φιλικούς δεσμούς από τη νεολαία της Ένωσης Κέντρου και στο ΠΑΚ Εσωτερικού.

Συνελήφθη τρεις φορές και τελικά καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη από Έκτακτο Στρατοδικείο της χούντας, αφού προηγουμένως είχε κρατηθεί στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ το 1974, στην Κεντρική Επιτροπή του οποίου εκλεγόταν επί σειρά ετών, ενώ ήταν βουλευτής από το 1977 έως το 2004.

Έχει γράψει διάφορα πολιτικά βιβλία, μεταξύ των οποίων και το « Η Ρήξη: Ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δεκαετία του '60», περίοδο την οποία ο Κρητικός θεωρεί ως την πιο καθοριστική στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του Α. Παπανδρέου.
 

 Ήταν ένας από τους κύριους αν όχι ο κύριος εκφραστής του ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΠΑΣΟΚ 

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 





Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.