Το πρώτο ενεργειακό πακέτο λιγνιτικής ενέργειας πουλήθηκε στο ενεργειακό χρηματιστήριο από την ήδη πουλημένη ΔΕΗ

 Η πρώτη συναλλαγή πώλησης λιγνιτικής ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τρίτους πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω του ελληνικού ενεργειακού χρηματιστηρίου. Η συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο πακέτο πουλήθηκε στη forward αγορά του ενεργειακού χρηματιστηρίου έναντι 153,5 ευρώ/MWh, με discount δηλαδή έναντι της τιμής DAM (προημερήσιας αγοράς) που ήταν για σήμερα στα 157,04 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νομικά δεσμευτικών μέτρων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, η ΔΕΗ προβλέπεται να πωλεί ανά τρίμηνο προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας (HEnEx). Στόχος του μέτρου είναι οι αγοραστές να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή τιμή κάθε μέρα με σκοπό να ενισχυθεί η δυνατότητα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής στην προθεσμιακή αγορά και να προστατεύονται από την αστάθεια των τιμών.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της ΕΕ Μ. Βερστάγκερ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Μεταξύ αυτών και το ελληνικό αίτημα να αποσταλεί comfort letter από την Κομισιόν για τα υβριδικά νησιά.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.