AUKUS:ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΝΙΑΣ-ΑΥΤΣΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟ ΕΙΡΗΝΙΚΟ..ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ!


 





Με κοινή δήλωση και ανακοίνωση τους οι Μπάϊντεν Τζόνσον και Μόρρισον  προχώρησαν στην στρατηγική συμφωνία και συνεργασία AUKUS

Ιστορικό βήμα την χαρακτήρισε ο Τζο Μπάϊντεν.

Οι αντιδράσεις όμως από πολλές  χώρες του κόσμου είναι ισχυρότατες

Το Πεκίνο αντέδρασε οργισμένα αναφεροντας σε επίσημη ανακοινωση του Υπουργείου Εξωτερικών ότι επανέρχονται ""ψυχροπολεμικές τακτικές και η  συμφωνία υποβαθμίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Τα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά παιχνίδια, που βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων χωρών ""

 Επίσης η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας που ανακοίνωσαν χθες ότι σύναψαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να "αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη".

 Την ίδια στιγμή και η Γαλλία αντιδράει άμεσα στην συμφωνία AUKUS και την θεωρεί ως πισώπλατη μαχαιριά στις σχέσεις της με τις τρεις αυτές χώρες και ειδικά με την Αυστραλία με την οποία είχε συνάψει συμφωνία για προμήθεια υποβρυχίων που έχει συνάψει με την Αυστραλία, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, να σπάει. H εμπιστοσύνη “έσπασε”. Είμαι σήμερα θυμωμένος, όπως πολλοί. Αυτό δεν γίνεται μεταξύ συμμάχων, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν οργισμένα!

 
 Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί υπογράμμισε ότι  η Αυστραλία αθέτησε το λόγο της. «Από γεωπολιτικής άποψης και διεθνούς πολιτικής, είναι σοβαρό δήλωσε. Δείχνει «ξεκάθαρα τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους συμμάχους τους», ανέφερε.

 Επίσης η Νέα Ζηλανδία αντιδρά έντονα και διαμαρτυρεται για την συμφωνία αυτή και δήλωσε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο των αυστραλιανών υποβρυχίων στα χωρικά της ύδατα, όπως υπαγορεύει η υπάρχουσα πολιτική της σχετικά με την παρουσία πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Παρότι η Νέα Ζηλανδία είναι μέλος της συμμαχίας Πέντε Μάτια («Five Eyes»), είναι πιο προσεκτική στο να ακολουθεί είτε τις ΗΠΑ είτε την Κίνα στον Ειρηνικό. Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι η χώρα της δεν έχει προσεγγιστεί για να ενταχθεί στο νέο σύμφωνο.

Η Ιαπωνία στηρίζει τη συνεργασία αντιθέτως ,κρίνοντας πως μειώνει την επιρροή της Κίνας στο να εξαπλωθεί στο κρίσιμο εκείνο γεωπολιτικό σημείο!


Ο γ.γ του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας  Κοτσουνόμπυ Κάτο δήλωσε για τη συμφωνία: "Η ενδυνάμωση της συνεργασίας ασφάλειας και άμυνας μεταξύ των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας είναι εξαιρετικά σημαντική για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού". 

 
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
 βοήθεια προς την Αυστραλία ώστε να αποκτήσει τα πρώτα πυρηνικά υποβρύχια της ιστορίας της, αλλά οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως απώτερος στόχος είναι να αλλάξουν οι ισορροπίες στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού και να αναχαιτιστεί η διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη.


«Αυτό θα είναι από τα πιο σύνθετα και απαιτητικά έργα του κόσμου, εδώ και δεκαετίες, που απαιτούν την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ από την πλευρά του ο Αυστραλός ομόλογός του τόνισε ότι «για τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες, θα δουλεύουμε μαζί για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να το επιτύχουμε».




Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.