Χουλιάρας στον Alpha 98,9 για σεισμό στην Κρήτη: Είχαμε ενδείξεις, με έχουν αποκλείσει από την Επιτροπή - Ίσως έχουμε μετασεισμό έως 5,5 Ρίχτερ


ΣΗΜΕΙΩΣΗ-
Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

«Οι ισχυροί μετασεισμοί δεν αποκλείονται και οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν τον νου τους, ιδιαίτερα τώρα που τα σπίτια είναι καταπονημένα από τον κύριο σεισμό», προειδοποιεί ο κ. Χουλιάρας.

Τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κρήτη θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί, που δεν αποκλείεται να φθάσουν και τα 5,5 Ρίχτερ, εκτιμά ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, από τον Ιούλιο «υπήρχαν ενδείξεις ότι δεν πάει καλά η περιοχή», κάτι που είχε επισημάνει ο ίδιος με σχετική ανάρτησή του στο Facebook, αλλά όπως είπε «δεν κλήθηκα στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου».

«Έχουμε μια έντονη μετασεισμική ακολουθία. Πιστεύω ότι ο κύριος σεισμός ήταν ο 5,8 Ρίχτερ, δεν πιστεύω ότι αυτό το ρήγμα έχει δυνατότητες. Το εστιακό βάθος ήταν μικρό και γι' αυτό τον λόγο έχουμε σημαντικές ζημιές. Τις έχουμε, βέβαια, λόγω των παλαιών κτιρίων, αλλά και το βάθος στα 10 χιλιόμετρα είναι πολύ μικρό, έγινε ιδιαίτερα αισθητό και δημιούργησε επιπλέον καταστροφές. Οι επιφανειακοί σεισμοί γνωρίζουμε ότι έχουν και έντονες μετασεισμικές ακολουθίες. Αυτό φαίνεται τις πρώτες ώρες και θα συνεχιστεί αυτό. Το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού πάντα υπάρχει», υπογράμμισε ο κ. Χουλιάρας.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τον ισχυρότερο μετασεισμό που μπορεί να συμβεί; «Οι εκτιμήσεις είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερου του κύριου σεισμού. Δηλαδή, ο κύριος σεισμός πλησίασε τα έξι Ρίχτερ οπότε δεν είναι διόλου απίθανο τις επόμενες ώρες να εχουμε έναν μετασεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ».

«Οι ισχυροί μετασεισμοί δεν αποκλείονται και οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν τον νου τους, ιδιαίτερα τώρα που τα σπίτια είναι καταπονημένα από τον κύριο σεισμό», προειδοποιεί ο κ. Χουλιάρας.

Δηλαδή, οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν έξω από τις εστίες τους; «Τα σπίτια που δεν έχουν υποστεί ζημιές, δεν υπάρχουν προβλήματα, πιστεύω ότι είναι ασφαλή. Όμως, τα σπίτια που έχουν προβλήματα δεν θα πρέπει να κατοικηθούν μέχρι να ελεγχθούν, διότι, όπως σας είπα, θα είναι έντονη η μετασεισμική ακολουθία και θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί, της τάξεως των 5 ίσως και 5,5 Ρίχτερ».

Ήταν υπό παρακολούθηση η περιοχή; «Στις 25 Ιουλίου είχα αναρτήσει την χαρακτηριστική χαμηλή τιμή που είχε η παράμετρος b, που ήταν στο 0,6. Δεν μπορούσα να δώσω τις πληροφορίες αυτές διότι δεν είμαι μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Από τις 25 Ιουλίου υπήρχαν ενδείξεις ότι η τιμή ήταν χαμηλή, δεν είχα την ευκαιρία να συζητήσω επιστημονικά αυτά τα θέματα».

Τα είχε διαβιβάσει ο ίδιος αυτά τα δεδομένα; «Το είχα αναρτήσει στο Facebook. Ο διευθυντής μου, όλοι, είναι συνάδελφοί μου. Οπότε όλοι γνώριζαν τις τιμές της παραμέτρου b, αυτές κοιτάζαμε, αλλά δεν είναι και το απόλυτο, δηλαδή δεν μπορούμε να βασιστούμε, αλλά υπήρχαν ενδείξεις ότι δεν πάει καλά η περιοχή. Ποτέ όμως δεν ξέρεις αν η μικρή ακολουθία που είχαμε, με μικρά μεγέθη, αν θα οδηγούσε σε κάτι μεγαλύτερο. Είναι πολύ δύσκολο και σχεδόν αδύνατο να το πεις».

Ο σεισμός 5,8 Ρίχτερ «έχει εκτονώσει μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας», εκτίμησε ο ίδιος και τόνισε ότι είναι ίδια τάξη μεγέθους με τον σεισμό της Αθήνας. «Είναι σαν να ξαναέγινε ο σεισμός της Αθήνας στην Κρήτη», είπε.

Επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν εντατικότεροι έλεγχοι σε κτίρια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν γίνει έλγεχοι μόνο στο 20% των κτιρίων από τον σεισμό της Πάρνηθας, τι λέμε τώρα».

Ο «αποκλεισμός» του και οι μηνύσεις
Αναφερόμενος στον «αποκλεισμό» του από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, τόνισε ότι δεν εκλήθη να συζητήσουν τα δεδομένα.

Θα έπρεπε όταν υπάρχουν ενδείξεις να ενημερώνονται οι κάτοικοι των περιοχών όπου καταγράφονται αυτές;«Εγώ προσωπικά, που δεν με είχαν στην επιτροπή, κάθε μέρα ενημέρωνα τον κ. Χαρδαλιά, τον προϊστάμενό μου, τον κύριο Τσελέντη. Όλους τους ενημερώνω. Σας λέω, στην Επιτροπή την επίσημη δεν εκλήθη, έχω μήνυση. Έχω δύο μηνύσεις. Από τον πρόεδρο της Επιτροπής και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ. Πώς να με καλέσουν;

Υπογράμμισε ότι τα δεδομένα που προκύπτουν «καλό θα ήταν να καθίσουμε και να τα συζητήσουμε αυτά τα στοιχεία, αντί να τα συζητάμε με διαμάχες στον Τύπο». «Μα, είναι δυνατόν να έχω τώρα μήνυση εις βάρος μου;», τόνισε.

newpost.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.