Ο Αστεροειδής 2021 SG ήλθε από την κατεύθυνση του Ήλιου


Αυτή η εικόνα δείχνει τη θέση του αστεροειδή 2021 SG μόλις 24 ώρες πριν από την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη στις 16 Σεπτεμβρίου 2021. Ήταν κοντά στην κατεύθυνση του ήλιου στον ουρανό μας.
 Έτσι οι αστρονόμοι δεν το εντόπισαν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, την επομένη της πλησιέστερης προσέγγισής του. 

Αστεροειδής 2021 SG: Μεγαλύτερος από το Τσελιάμπινσκ

Ο νέος αστεροειδής 2021 SG είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον διαστημικό βράχο 17 μέτρων που διαλύθηκε πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, στις 15 Φεβρουαρίου 2013.
 Ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ δημιούργησε ένα ωστικό κύμα  που έσπασε παράθυρα σε έξι ρωσικές πόλεις και προκάλεσε περίπου 1.500 τραυματισμούς, κυρίως από γυαλία.
 Αλλά ο αστεροειδής 2021 SG που βρέθηκε πρόσφατα δεν χτύπησε. Μόλις πέρασε κοντά, μόλις στη μισή απόσταση από τη Γη στο φεγγάρι, την περασμένη εβδομάδα. 
Οι αστρονόμοι τον ανακάλυψαν για πρώτη φορά μια μέρα αργότερα στις 17 Σεπτεμβρίου 2021.

 Χρησιμοποιούσαν ένα μεγάλο τηλεσκόπιο, το τηλεσκόπιο 48 ιντσών (1,2 μέτρων) στο Mount Palomar στην Καλιφόρνια. Γιατί δεν το εντόπισαν νωρίτερα; Γιατί ήρθε από την κατεύθυνση του ήλιου.

Μια ανάλυση της τροχιάς του δείχνει ότι ο αστεροειδής 2021 SG ήταν πιο κοντά στη Γη στις 16 Σεπτεμβρίου στις 20:28 UTC (4:28 μ.μ. ET).

Ο αστεροειδής 2021 SG έχει εκτιμώμενη διάμετρο μεταξύ 42-94 μέτρων (138-308 πόδια). Η μέση διάμετρος του είναι 68 μέτρα (223 πόδια). Αυτό είναι σε σύγκριση με τα 17 μέτρα του μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ πριν μπει στην ατμόσφαιρα της Γης.

''Ήρθε από την κατεύθυνση του ήλιου.'' Αυτές οι λέξεις μπορεί να  ακούγονται ανατριχιαστικές. Και το κάνουν επίσης-ίσως περισσότερο-σε επιστήμονες που εργάζονται για τον εντοπισμό αστεροειδών κοντά στη Γη, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τον πλανήτη μας ασφαλή. Ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ που έκανε τόσο μεγάλη ζημιά και προκάλεσε τόση αναστάτωση το 2013 προήλθε επίσης, απροσδόκητα, από την κατεύθυνση του ήλιου. Το γεγονός είναι ότι οι αστρονόμοι έχουν γίνει πολύ καλοί στην ανίχνευση αστεροειδών κοντά στη Γη. Και υπάρχουν προγράμματα για να τα παρακολουθήσετε. Ορισμένα παρατηρητήρια λαμβάνουν συνεχώς εικόνες του νυχτερινού ουρανού αναζητώντας νέους αστεροειδείς. Και οι αστρονόμοι αισθάνονται ότι έχουν μια καλή λαβή σε όλους τους δυνητικά καταστροφικούς αστεροειδείς εκεί έξω ... εκτός από αυτούς που μπορεί να έρθουν σε εμάς από την κατεύθυνση του ήλιου.


Αν έμπαινε στην ατμόσφαιρά μας, ένας αστεροειδής τόσο μεγάλος όσο το 2021 SG θα παρήγαγε έναν τεράστιο, πολύ εντυπωσιακό μετεωρίτη. Ο αστεροειδής 2021 SG δεν είναι μόνο μεγάλος. Είναι επίσης ένας αστεροειδής που κινείται γρήγορα και ταξιδεύει στο διάστημα με την εκπληκτική ταχύτητα των 53.281 μιλίων την ώρα (85.748 χλμ./Ώρα ή 23.8 χλμ. Το δευτερόλεπτο), σε σχέση με τη Γη. Με την πλησιέστερη προσέγγιση στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, ο αστεροειδής 2021 SG έφτασε πιο κοντά στον Καναδά και τη Γροιλανδία.

Η τροχιά του 2021 SG δείχνει ότι πρόκειται για αστεροειδή τύπου Απόλλωνα που ολοκληρώνει μια περιστροφή ή τροχιά γύρω από τον ήλιο κάθε 27 μήνες (2,24 χρόνια). Αυτή τη φορά, πέρασε τη Γη αμέσως μόλις πέρασε την τροχιά του Ερμή.

μετάφραση απο earthsky.org




Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.