ΖΩΕΣ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΑΝ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΛΛΑ ΧΑΘΗΚΕ Η ΖΩΗ ΜΑΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 26/8/2021
 
Ελάχιστες ημέρες πέρασαν από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στη χώρα μας που έκαναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους ενώ φωτιές ακόμα καίνε.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν πολύ μεγαλύτερο αναμένεται να είναι το διάστημα της επούλωσης των πληγών.

Ανάμεσα στα σπάνια πευκοδάση και στα ζώα κάηκαν και χιλιάδες μελίσσια, οδηγώντας τους μελισσοπαραγωγούς σε απόγνωση.

Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 10.000 περίπου καμένα μελίσσια και για απώλεια ποσοστού 70% της ελληνικής παραγωγής πευκόμελου.

Ωστόσο πρόκειται για πρόωρη εκτίμηση, εξηγεί o Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η ακριβής εικόνα θα σχηματιστεί μετά από την υποβολή των δηλώσεων στον ΕΛΓΑ.

Όμως η βασικότερη συνέπεια, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά τα καμένα πευκοδάση μιας και εργαζόταν περίπου το μισό κομμάτι των μελισσοκόμων της χώρας.

Τα μελίσσια εισέρχονταν στα πευκοδάση της περιοχής κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου και τα τελευταία μέλια (από πεύκο) της χρονιάς παράγονταν την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πόσο μέλι θα χάνουμε ετησίως

«Για τα επόμενα 30 χρόνια θα χάνουμε 5.000-10.000 τόνους μέλι ετησίως. Τέτοιες ποσότητες έδινε το πευκοδάσος που έγινε στάχτη και θα στερηθεί η ελληνική αγορά» υπογραμμίζει ο κ Ντούρας.

Ο χρονικός προσδιορισμός όπως μας εξηγεί, προκύπτει από τον χρόνο που θα χρειαστεί ώστε να φυτρώσουν και να δυναμώσουν ξανά τα πεύκα.

Όπως εκτιμά, θα παραχθεί μέλι από πεύκο, αλλά θα προκαλέσει συνωστισμό στη Χαλκιδική και στη Θάσο, από παραγωγούς που θα συγκεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές. «Για τον λόγο αυτόν η παραγωγή θα μειωθεί».

Παράλληλα τονίζει ότι η καταγραφή των ζημιών στον ΕΛΓΑ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, καθότι, όπως εκτιμά, έχει δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες.

Όπως υπενθυμίζει, οι ειδικοί προειδοποιούν για αλυσιδωτές αντιδράσεις στο οικοσύστημα όταν απουσιάζει η μέλισσα.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.