Η άγνωστη ρωσική εκκλησία που "σηκώνεται" σε ελληνική βραχονησίδα: Η σχέση με την επανάσταση του '21


Στην ακατοίκητη βραχονησίδα Σφακτηρία καίει ξανά η φωτιά των ελληνορωσικών σχέσεων καθώς εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησε η αναστήλωση της ρωσικής εκκλησίας που αποτέλεσε σύμβολο του νησιού που συνδέθηκε με την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Στις 20 Οκτωβρίου αναμένεται να χτυπήσουν ξανά οι καμπάνες της ρωσικής εκκλησίας στη Σφακτηρία εκπέμποντας ένα νέο μήνυμα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία.

Πρόκειται για την ξύλινη ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που οικοδομήθηκε στη μνήμη των Ρώσων ναυτικών, που συμμετείχαν στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου τον Οκτώβριο του 1827, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τρία χρόνια αργότερα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η ρωσική εκκλησία κατασκευάστηκε από ξύλο. Η κατασκευή της ακολουθεί πιστά τους κανόνες της ρωσικής αρχιτεκτονικής νοοτροπίας για τέτοια παρεκκλήσια.

Ο μικρός ναός ανεγέρθηκε στη Σφακτηρία πριν από 24 χρόνια (το 1997) από τους ομογενείς του Πετροζαβόντσκ της Ρωσίας.

Για την επισκευή και αναστήλωσή της μεταφέρθηκαν δομικά υλικά στη βραχονησίδα, μια μέρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο με πρωτοβουλία Ελλήνων και Φιλελλήνων της Ρωσίας καθώς και του κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. που υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Πύλου - Νέστορος.

«Λόγω της υγρασίας, υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης της εκκλησίας και για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να επέμβουμε. Είναι μια κορυφαία στιγμή στις ιστορικές σχέσεις των δύο λαών. Μια υγιής και ανιδιοτελής ιδιωτική πρωτοβουλία. Η ρωσική πλευρά έχει εντάξει το εγχείρημα στις επίσημες εκδηλώσεις του Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021» τονίζει με ενθουσιασμό στο Sputnik η Δώρα Γιαννίτση, διευθύντρια του κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Πότε θα ανοίξει η εκκλησία

«Πρόκειται μεταξύ άλλων για φόρο τιμής απέναντι στους Ρώσους ναύτες που έχυσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό.
 Οι προσπάθειές μας ώστε να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα διαρκούν πάνω από δύο χρόνια. Ελπίζουμε ότι στις 20 Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια» συμπληρώνει η κα Γιαννίτση.

Όπως μας ενημερώνει, ο σταυρός της εκκλησίας τοποθετούνταν τη στιγμή της συνομιλίας μας, παρά τα οργανωτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που συνάντησε η μεταφορά των υλικών τις προηγούμενες μέρες.

Μάλιστα, η Διευθύντρια του κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. και η ομάδα της βρέθηκαν στο Τελωνείο Καλαμάτας, ώστε να παραλάβουν τα δομικά υλικά από τη Ρωσία που προορίζονται για την αναστήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σπάνια πραγματοποιούνται εκεί λειτουργίες καθώς σκοπός της ύπαρξης του παρεκκλησίου ήταν να προσευχηθεί ο διερχόμενος πιστός.

Στόχος όμως αποτελεί όπως μας εξηγεί η κα Γιαννίτση, να υπάρξει συλλείτουργο εκείνη την ημερομηνία.

Ωστόσο, ο ναός υπάγεται στη δικαιοδοσία της εκκλησίας της Ελλάδος που θα αποφασίσει για τα υπόλοιπα.

sputniknews.grΜοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.