Μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα επιβεβαιωμένες παρενέργειες στα mRNA εμβόλια


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υφίσταται τουλάχιστον εύλογη πιθανότητα αιτιώδους συσχέτισης» μεταξύ των δύο εμβολίων κατά του κορωνοϊού τεχνολογίας mRNA και της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας. Δηλαδή των εμβολίων Pfizer και Moderna.

Είναι οι πρώτες επισήμως καταγεγραμμένες (σοβαρές) παρενέργειες των συγκεκριμένων εμβολίων, αν και στην επιστολή σημειώνεται ότι τα περιστατικά είναι ελάχιστα και δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Το όφελος από τον εμβολιασμό είναι απείρως μεγαλύτερο από τον κίνδυνο των παρενεργειών.
Αμέσως ο ΕΟΦ ενημέρωσε το υπουργείο υγείας για το θέμα, προσκομίζοντας μάλιστα την σχετική επιστολή των δύο εταιριών με τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγαν για την υπόθεση. Το υπουργείο με τη σειρά του ενημέρωσε τις περιφερειακές διευθύνσεις και επακόλουθα ενημερώθηκαν όλα τα κέντρα υγείας της χώρας.

Δείτε το απόσπασμα της ενημερωτικής επιστολής:


Να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός FDA είχε συμπεριλάβει επίσημα τις συγκεκριμένες παρενέργειες στο ενημερωτικό του δελτίο εδώ και ένα μήνα.

Ολόκληρο το κείμενο του ΕΟΦ:

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια κατόπιν εμβολιασμού με τα Comirnaty (BIONTECH/PFIZER) και Spikevax (MODERNA BIOTECH SPAIN, S.L) mRNA εμβόλια έναντι της COVID-19.

Τα περιστατικά εμφανίστηκαν κυρίως εντός 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό, πιο συχνά μετά τη δεύτερη δόση και σε νεότερους άνδρες.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η κλινική πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι παρόμοια με την πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στον γενικό πληθυσμό.

Οι επαγγελματίες Υγείας πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα σημεία και συμπτώματα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας.

Οι επαγγελματίες Υγείας πρέπει να συμβουλεύουν τους εμβολιασθέντες να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα σε περίπτωση που νιώσουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αίσθημα παλμών.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν

Τα συμπώματα που έχει ο ασθενής και μπορεί να υποδηλώνουν τις συγκεκριμένες παρενέργειες είναι: πυρετός, πόνος στο στήθος, μυϊκοί πόνοι, δύσπνοια, κόπωση, ταχυκαρδία και οίδημα στα πόδια.

Εάν παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου, καλό θα είναι να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.