Η Τουρκία έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ και ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών



Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για «παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΟΗΕ.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, που επικαλείται ανταπόκριση του τουρκικού πρακτορείου Anadolu από τη Νέα Υόρκη, η Τουρκία υπέβαλε διαμαρτυρία με επιστολή της στον γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες που υπογράφεται από τον Φεριντούν Σινιρλίογλου, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Σε αυτήν, αναφέρεται ότι η Ελλάδα προβαίνει σε «συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις» στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και πως η χώρα μας «αθετεί τις επίσημες υποχρεώσεις της ως προς τις βασικές διατάξεις των Συνθηκών της Λοζάνης και του Παρισιού που προβλέπουν ότι τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου που παραχωρήθηκαν στην Αθήνα θα παραμείνουν αποστρατικοποιημένα».
Η επιστολή αναφέρει επιπλέον ότι η τουρκική κυβέρνηση «διαθέτει λεπτομερείς και καλά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατικοποίηση αυτών των νησιών κατά παράβαση των εν λόγω συνθηκών».
«Σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας»
Σε άλλο σημείο του κειμένου-διαμαρτυρίας, αναφέρεται πως η «συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη παραβίαση των διατάξεων αποστρατικοποίησης των Συνθηκών Ειρήνης της Λοζάνης και του Παρισιού, οι οποίες είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη του αντικειμένου και του σκοπού τους, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Εξίσου σημαντικό και δεδομένης του κλιμακούμενης χαρακτήρα τους, τέτοιες παραβιάσεις έχουν ευρύτερες επιπτώσεις όσον αφορά την απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι οι παραβιάσεις σημαίνουν ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία, να βασιστεί στον τίτλο της βάσει των ίδιων συνθηκών με σκοπό την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων».
«Θα θέλαμε να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις σχετικές συμφωνίες για τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου», τονίζεται σε άλλο σημείο του κειμένου.
Η επιστολή που εστάλη την περασμένη Τρίτη, υπογραμμίζει την εγγύτητα των εν λόγω νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, προς την ηπειρωτική Τουρκία και τονίζει ότι, αν και αναφέρεται σαφώς στις Ειρηνευτικές Συνθήκες της Λοζάνης του 1923 και του 1947, ο εξοπλισμός εκ μέρους της Ελλάδας αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Επισημαίνεται επίσης ότι η κλιμάκωση που μπορεί να συμβεί λόγω παραβιάσεων θα έχει επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ενώ η επιστολή καταλήγει:
«Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των συμφωνιών, δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» με την Τουρκία να καλεί την Ελλάδα να αποκαταστήσει την αποστρατικοποιημένη κατάσταση των νησιών σύμφωνα με τις σχετικές συμφωνίες.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.