Στο δρόμο και οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας ζητώντας στήριξη και απόσυρση αποθεμάτων


Μετά τη Μεσσήνη, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα, διοργανώνεται νέο συλλαλητήριο από τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας, σήμερα στις 8.00 το βράδυ στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), με αίτημα την απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας και τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών.
Να θυμίσουμε ότι μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, ανέφερε ότι η κορινθιακή σταφίδα δεν ανήκει στον αμπελοοινικό τομέα, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν τα έκτακτα μέτρα απόσυρσης.

Όπως διευκρινίζει με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής της ΠΕΣ, Μίλτος Σταυρόπουλος, «είχε χρόνο ο υπουργός να ζητήσει από την Κομισιόν μέτρα στήριξης για τη σταφίδα αλλά δεν το έκανε.

Τώρα, αν ήθελε, θα μπορούσε να την εντάξει στα μέτρα αντιμετώπισης κρίσεως λόγω της πανδημίας. Επίσης μας ενοχλεί ότι ο υπουργός μας χαρακτηρίζει ιδιωτική επιχείρηση και όχι συνεταιρισμό. Η ΠΕΣ μαζί με τον ιδιώτη εξαγωγέα κ. Μελισσείδη εκπροσωπούν το 75% των εξαγωγών σταφίδας. Η μόνη λύση είναι η απόσυρση του περσινού αποθέματος. Αν δε γίνει, θα έχουμε μια πτώση της τιμής παραγωγού σε πολύ χαμηλά επίπεδα». 

Όπως επισημαίνει η ΠΕΣ, οι σταφιδοπαραγωγοί διαμαρτύρονται γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επί τρεισήμισι μήνες, δεν έχει δώσει λύση στο δίκαιο αίτημά τους για απόσυρση των αποθεμάτων της σταφίδας από τη Συνεταιριστική τους Οργάνωση και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τον Πράσινο τρύγο για τους παραγωγούς, δηλαδή να εφαρμόσει ανάλογο πρόγραμμα του οινοποιητικού τομέα, πράγμα το οποίο αποτελεί και τη μοναδική λύση για να προστατευτεί το εισόδημά τους από την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας και να μπορέσουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαχρονικά φροντίζουν για τη στήριξη του εισοδήματός τους, να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.

Οι σταφιδοπαραγωγοί, μάλιστα, πληροφορούνται για πολιτικές πιέσεις συντεχνιών προκειμένου να μην υποστηριχτούν τα αιτήματά τους και ως εκ τούτου να μην εισακουστούν από την πολιτεία συνοδευόμενες και από δυσφήμηση της Συνεταιριστικής τους Οργάνωσης της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών. Πολύ άδικη μεταχείριση μιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης που έχει να επιδείξει πολύ σπουδαίο έργο.

Μια Συνεταιριστική Οργάνωση εξωστρεφής, πρωτοπόρος στις εξαγωγές της Κορινθιακής σταφίδας με μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 60% της εγχώριας παραγωγής, μια οργάνωση πρωτοπόρο στην έρευνα με διεθνείς συνεργασίες, μια Συνεταιριστική Οργάνωση που εκπληρώνει πλήρως τον παρεμβατικό της ρόλο στην αγορά για λογαριασμού του παραγωγού στηρίζοντας το εισόδημά του.

Μια Συνεταιριστική Οργάνωση που εκπληρώνει στο έπακρο το διττό της χαρακτήρα στην οικονομία και στην κοινωνία. Ανέκαθεν κερδοφόρος και κοντά στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που και τώρα βιώνουμε. Που βρίσκει κλειστές πόρτες… επί τρεισήμισι μήνες!

Από την άλλη πλευρά, για “εκβιασμούς” μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, αναφερόμενος, πιθανόν, σε κινητοποιήσεις που γίνονται  με αίτημα την απόσυρση των αποθεμάτων περσινής σταφίδας ώστε να μην καταρρεύσει η τιμή και οι συνεταιριστικές οργανώσεις των παραγωγών.

Ο υπουργός είπε πως τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο δείχνουν ότι δεν έχουν διαταραχθεί οι εξαγωγές του προϊόντος λόγω του κορωνοϊού, σημείωσε ότι δυνατότητα, λόγω του θεσμικού πλαισίου, άμεσης στήριξης των παραγωγών δεν υπάρχει, επανέλαβε ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις είναι εταιρείες και δεν επιτρέπεται η στήριξη εταιρειών, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται η δυνατότητα απορρόφησης ποσοτήτων σταφίδας από κρατικούς φορείς, όπως ο στρατός…
tharrosnews

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.