Ο ΕΜΑ προειδοποιεί για νέες παρενέργειες στα εμβόλια


Νέα ενημέρωση εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την Παρασκευή 9 Ιουλίου, κάνοντας γνωστό ότι τα εμβόλια της AstraZeneca , της Johnson & Johnson αλλά και τα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna), συνδέονται με νέες παρενέργειες.
Ο ΕΜΑ προτείνει να προστεθεί η προειδοποίηση για σύνδρομο Guillain-Barre σε όσους εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca. Αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο παράγεται από την ελβετική θυγατρική της Janssen, ο ΕΜΑ συνιστά να μην χορηγείται σε άτομα με σύνδρομο διαρροής των τριχοειδών αγγείων.

Για τα εμβόλια mRNA (Pfizer, Moderna), ο ΕΜΑ προτείνει να αναγνωριστεί ως σπάνια παρενέργεια η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προτείνει να γίνει άμεση επικαιροποίηση στο φυλλάδιο των οδηγιών για τα εμβόλια.

H μυοκαρδίτιδα
Η μυοκαρδίτιδα αναφέρεται στην φλεγμονή του μυοκαρδίου (δηλ. του μυϊκού ιστού της καρδιάς) και την επακόλουθη νέκρωση μυοκαρδιακών κυττάρων.

Συχνά μπορεί να μην παρουσιάσει συμπτώματα και να διαδράμει υποκλινικά ή απλώς με τα γενικά συμπτώματα της αρχικής ίωσης. Όταν εμφανισθούν συμπτώματα, αυτά μπορεί να οφείλονται στην φλεγμονή του μυοκαρδίου και την μυοκαρδιακή νέκρωση, ή την συχνά ταυτόχρονη φλεγμονή του περικαρδίου (το οποίο περιβάλλει το μυοκάρδιο και συνολικά την καρδιά), δηλ. την μυοπερικαρδίτιδα.

Έτσι, συχνά καρδιαγγειακά συμπτώματα είναι ο πόνος στο στήθος, το αίσθημα παλμών ή/και η συγκοπή (από ταχυκαρδίες ή αρρυθμίες), η δυσκολία στην αναπνοή (στην κόπωση ή ακόμη και στην ηρεμία), τα οιδήματα κάτω άκρων, ενώ συχνά προηγούνται και συστηματικά συμπτώματα όπως ο πυρετός, η καταβολή, οι αρθραλγίες, και οι μυαλγίες.

Η περικαρδίτιδα
Ως περικαρδίτιδα ορίζεται το οίδημα και ο ερεθισμός (φλεγμονή) των πετάλων του περικαρδίου (σπλαγχνικό και τοιχωματικό), δηλαδή του υμένα που περιβάλλει την καρδιά.

Η αρχική εκδήλωση της νόσου είναι το έντονο οπισθοστερνικό άλγος. Ανάλογα με τον τύπο και τα σημεία τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα ή όλα τα ακόλουθα:

Ξαφνικός, οξύς πόνος στο στήθος. Κυρίως πάνω από το κέντρο ή την αριστερή πλευρά του στήθους, ο οποίος είναι γενικά πιο έντονος όταν αναπνέετε. Ελαφρά ανακούφιση επέρχεται όταν ο ασθενής σκύβει λίγο τον κορμό του προς τα εμπρός
Δύσπνοια όταν ξαπλώνετε
Αίσθημα ότι «ακούτε» έντονα τους παλμούς της καρδιάς σας
Χαμηλός πυρετός
Γενική αίσθηση αδυναμίας, κόπωσης ή αδιαθεσίας
Βήχας
Κοιλιακό άλγος ή οίδημα των ποδιών
Το σύνδρομο Guillain-Barré
Το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ (Guillain-Barré) είναι μια ταχεία μυϊκή αδυναμία που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα. Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως αλλαγές στην αίσθηση ή τον πόνο μαζί με την μυϊκή αδυναμία, ξεκινώντας από τα πόδια και τα χέρια, συχνά εξαπλώνεται στους βραχίονες και στο άνω μέρος του σώματος, με αμφότερες τις πλευρές να εμπλέκονται. Τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε ώρες έως μερικές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης, η διαταραχή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, με περίπου το 15% των ανθρώπων να αναπτύσσουν αδυναμία των αναπνευστικών μυών και συνεπώς να απαιτούν μηχανικό αερισμό. Ορισμένοι επηρεάζονται από αλλαγές στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής
To σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών αγγείων χαρακτηρίζεται από οξείες και σοβαρές επαναλαμβανόμενες «αυτοάνοσες επιθέσεις». Αυτές σχετίζονται με χαμηλή πίεση αίματος σαν αποτέλεσμα της διαρροής υγρού από μικρότερα αγγεία που ονομάζονται τριχοειδή αγγεία. Οι επιθέσεις συχνά κρατούν αρκετές μέρες και απαιτούν άμεσα θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απειλητικές για τη ζωή. Το σύνδρομο αυτό «χτυπά» πιο συχνά τους ενήλικες και είναι ακόμα σπάνιο στα παιδιά. Τα συμπτώματα συνήθως έρχονται σαν μια μικρή «αθώα» προειδοποίηση που συνήθως είναι αρκετά ήπια και περιλαμβάνει ρινική συμφόρηση και βήχα, η οποία μπορεί να σχετίζεται με ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν κακουχία, ναυτία, ζάλη, αχνή αίσθηση, κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία και πρήξιμο των άκρων. Πυρετός, ρίγη, φαγούρα μπορεί επίσης να υπάρχουν χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι λοίμωξης. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων (λευκοκυττάρωση) που μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση όταν εξετάζεται το αίμα.

H τρίτη δόση
Αναφορικά με την τρίτη δόση των εμβολίων, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.