Γροιλανδία: Η νέα κυβέρνηση απαγόρευσε τις έρευνες για πετρέλαιο


Η νέα κυβέρνηση της Γροιλανδίας αφού απαγόρευσε την έρευνα για ουράνιο, γνωστοποίησε το μπλοκάρισαμ των ερευνών για πετρέλαιο στην εκτεταμένη αρκτική επικράτειά της.

Η τοπική κυβέρνηση αυτού του αυτόνομου εδάφους της Δανίας «αποφάσισε να αναστείλει την υφιστάμενη πετρελαϊκή στρατηγική και να βάλει τέλος στις μελλοντικές έρευνες για πετρέλαιο στη Γροιλανδία», ανέφερε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα αργά χθες, Πέμπτη το βράδυ στο Νουούκ.

«Είναι ένα λογικό στάδιο, διότι η κυβέρνηση παίρνει στα σοβαρά την κλιματική κρίση. Η απόφαση ελήφθη επίσης προς το συμφέρον της φύσης μας, προς το συμφέρον της αλιείας μας και για να επικεντρώσουμε την οικονομία μας στις πραγματικές της δυνατότητες», υπογράμμισε η υπουργός Πρώτων Υλών Ναάγια Ναθάνιελσεν.

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη σε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη δημιουργία ορυχείου ουρανίου και σπάνιων γαιών στη νότια Γροιλανδία, ένα κόμμα της οικολογικής αριστεράς κέρδισε στις αρχές Απριλίου τις τοπικές εκλογές, με αποτέλεσμα να έρθει στην εξουσία σ' αυτό το αυτόνομο δανικό έδαφος ο πρωθυπουργός Μούτε Έγκεντε.

Μολονότι σημαντικά σχέδια για πετρέλαιο και αέριο βρίσκονται σε εξέλιξη ή εκπονούνται αλλού στην Αρκτική (Ρωσία, Αλάσκα, Νορβηγία...), στη Γροιλανδία οι έρευνες για πετρέλαιο ήταν ήδη σε νεκρό σημείο τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καθιστά την απόφαση σε μεγάλο βαθμό συμβολική.

Η κύρια εκστρατεία εξωχώριων ερευνών, που πραγματοποιήθηκε από τη σκωτσέζικη εταιρεία Cairn Energy γύρω στο 2010-2011, δεν είχε καταλήξει σε κάποια ανακάλυψη και οι δύο πετρελαϊκές στρατηγικές, που είχαν παρουσιασθεί από το 2014 από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν «αποτύχει» να προσελκύσουν επιχειρήσεις, υπογράμμισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, «μια νέα οικονομική ανάλυση της αποδοτικότητας των ερευνών για πετρέλαιο (στη Γροιλανδία) δείχνει καθαρά πως η αποδοτικότητα είναι χαμηλή, με αποδόσεις στην πραγματικότητα δύο φορές κατώτερες απ' αυτό που ανέμεναν οι πετρελαϊκές εταιρείες».

«Αυτό επιβεβαιώνει την κυβέρνηση, ότι έλαβε τη σωστή απόφαση», υπογραμμίζει η υπουργός.

Σύμφωνα με την προεκλογική υπόσχεσή της, η κυβέρνηση διεξάγει αυτή τη στιγμή διαβουλεύσεις ενόψει της υιοθέτησης ενός νομοσχεδίου που απαγορεύει την έρευνα για ουράνιο και την εκμετάλλευση του ουρανίου στη Γροιλανδία.

Μολονότι μπορεί να βασίζεται σ' ένα σταθερό αλιευτικό τομέα, το έδαφος αυτό της Αρκτικής παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένο από τις επιδοτήσεις που λαμβάνει από τη Δανία για να καλύπτει τον προϋπολογισμό του.

Νέοι πόροι προερχόμενοι από πρώτες ύλες θα διευκόλυναν την ανεξαρτησία του τεράστιου νησιού της Αρκτικής, που έχει έκταση μεγαλύτερη των 2 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό μόλις 56.000 κατοίκους.

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει εξάλλου κλείσει την πόρτα σε άλλα μεταλλευτικά σχέδια, πέραν του ουρανίου και του πετρελαίου.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.