ΆΜΕΣΗ ΑΝΤΊΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ Σ.Α.ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ!!

Μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν η Κύπρος δια στόματος Προέδρου Αναστασιάδη προσφεύγει άμεσα στο Σ.Α του ΟΗΕ για τα Βαρώσια!


Τη είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ζήτησε συγκεκριμένη αντίδραση από πλευράς διεθνούς κοινότητας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται ότι θα συνέλθει στις 17.00 ώρα Νέας Υόρκης, όπου θα συζητηθεί το βέμα των Βαρωσίων.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται ότι θα κρίνει και την αντίδραση της ΕΕ στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Διπλωματικός μαραθώνιος και συντονισμός Αθήνας - Λευκωσίας


Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει τονίσει σχετικά με την εξαγγελία Ερντογάν ότι «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».

Στο πλαίσιο των διπλωματικών διεργασιών, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τηλεφωνικώς την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, αναφορικά με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Ο  Νίκος Δένδιας επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό της κυπριακής «και να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λαού και επίσης, να σταθεί στο πλάι της διεθνούς νομιμότητας».

Δήλωσε κατηγορηματικά ότι παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο. Η παραβίαση – το λέμε καθαρά στην τουρκική πλευρά - δεν παράγει δικαιώματα.

Σημείωσε ότι χθες τόνισε στις διπλωματικές επαφές, που πραγματοποίησε με τους ομολόγους του της Γαλλίας, Ισραήλ και ΗΠΑ ότι οι παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας δεν παράγουν δικαιώματα.

Επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας, όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο και είπε ότι αυτό περιλαμβάνεται επίσης στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ήδη απέστειλε  επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εν όψει και της συζήτησης που ήταν προγραμματισμένη σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε, παράλληλα, τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ -ο οποίος και εξέδωσε δήλωση καταδίκης των τουρκικών κινήσεων-, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, καθώς ενημερωσε κατ ιδίαν και τους πρέσβεις
των 26 κρατών-μελών της ΕΕ.




Καταδίκη από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών

Την έντονη καταδίκη αλλά και την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αντιδράσει στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.