Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν το έγκλημα στο σταθμό Βενιζέλου


«Οι αρχαιότητες της Βενιζέλου δεν είναι παιχνίδι. Η πόλη θα μείνει στη θέση της», έγραφε το πανό που κρατούσαν οι αρχαιολόγοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη, καταγγέλλοντας την κυβερνητική εμμονή στην απόσπαση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη διάρκεια των εργασιών για τον σταθμό Βενιζέλου, του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργία που πραγματοποιούν, καταγγέλλοντας ως καταστροφική την επιλογή της απόσπασης των αρχαιοτήτων.

Τα ευρήματα είναι «αντικείμενο διεθνούς διεκδίκησης» όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή πάνε μαζί να καταστρέψουν και το ίδιο το Μετρό». Αναφερόμενη στη διαδικασία της απόσπασης, που ξεκίνησε πρόσφατα, τόνισε πως μέχρι στιγμής αποσπάστηκαν μαρμάρινες πλάκες, που έτσι κι αλλιώς θα έβγαιναν για συντήρηση και πρόσθεσε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο τεμαχισμός των αρχαιοτήτων.


«Ο χρόνος σεβάστηκε πολύ περισσότερο το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη απ’ ό,τι ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά και η κ. Μενδώνη» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

Για ένα έγκλημα με υπογραφές Μητσοτάκη, Καραμανλή, Μενδώνη μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης. Η βουλεύτρια του ίδιου κόμματος, Κυριακή Μάλαμα, υποστήριξε ότι κυβέρνηση και τοπικές αρχές «διεκδικούν την παγκόσμια πρώτη, κυριολεκτικά: αποσπώντας, καταστρέφοντας την ιστορία αυτού του τόπου, την ιστορία αυτής της πόλης».

Ο ΣΕΑ απέστειλε χθες υπόμνημα στον πρωθυπουργό και τα κόμματα της Βουλής ζητώντας «να επανέλθει η λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων, με την κατασκευή του Σταθμού με υπόγεια εκσκαφή, λύση που προφυλάσσει τις αρχαιότητες».

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.