Με Οθωμανικά φιρμάνια διεκδικεί το δημόσιο τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη στο κτηματολόγιο



Το δημόσιο έχει βρει την εύκολη λύση και αποκρύπτει σκοπίμως οποιοδήποτε άλλο έγγραφο. Διεκδικεί τα ακίνητα που στο κτηματολόγιο φαίνονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη, όχι μόνο επειδή κάποιοι, λόγω του κόστους δεν τα δήλωσαν ,αλλά κι ακίνητα δηλωμένα έχουν βρεθεί σ αυτή τη θέση . Οι ιδιοκτήτες αυτής της περίπτωσης βρίσκονται επί σειρά ετών στα δικαστήρια να αποδείξουν το αυτονόητο, αν φυσικά έχουν χρήματα για δικαστήρια,αλλά το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου, είναι πολλές φορές 'ακαταμάχητο' για την ''δικαιοσύνη''. Τρόποι για να λυθεί το θέμα υπάρχουν αλλά το δημόσιο δε θα μπορεί να ''αρπάξει'' τις περιουσίες των πολιτών εύκολα...
Μια παρόμοια περιπέτεια ζει και ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Στέλιος Μανωλάς.
Ο παλιός άσσος της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας, είχε παραλείψει, λόγω κάποιων υποχρεώσεων, να δηλώσει το ακίνητο στο Κτηματολόγιο. Ωστόσο έχοντας προθεσμία από το νόμο να το πράξει, όταν τον Νοέμβριο του 2019 έκανε αίτηση για τη διόρθωσή αυτή, το Ελληνικό Δημόσια με παρέμβαση του διεκδικεί το ακίνητό του έχοντάς το χαρακτηρίσει “αγνώστου ιδιοκτήτη”.
Όπως αναφέρεται στα δικόγραφα η έκταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο του Στέλιου Μανωλά: «περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο ως μηδέποτε εξουσιασθείσα γαία των άρθρων 6 και 103 του Οθωμανικού Νόμου περί Γαιών, δυνάμει της από 26.06/09.07.1832 Συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως περί οριστικού διακανονισμού των ορίων της Ελλάδος» και συνεχίζει στην παρέμβασή του το Ελληνικό Δημόσιο ισχυριζόμενο ότι: “Στην προκειμένη περίπτωση η επίδικη έκταση αποτελεί κατά τα προεκτεθέντα τμήμα μείζονος δασικής έκτασης η οποία αποτελούσε ιδιοκτησία του Οθωμανικού κράτους ανήκουσα κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας στην κατηγορία των νεκρών γαιών” και σε άλλο σημείο αναφέρει: “Τέλος εκ νέου επισημαίνεται ότι ακόμη και εάν ήθελε γίνει δεκτό ότι το επίδικο ακίνητο απώλεσε το δασικό του χαρακτήρα λόγω ένταξής του στο σχέδιο πόλης, σε καμία περίπτωση δεν έχει απολέσει το δημόσιο χαρακτήρα του”.

Πράγματι το ακίνητο του Στέλιου Μανωλά, βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως στον οικοδομικό συνεταιρισμό Νέα Αιολίς όπου εκεί βρίσκονται χιλιάδες νόμιμες κατοικίες. “Αγόρασα το οικόπεδο από άνθρωπο που είχε ήδη αγοράσει από το συνεταιρισμό Αιλίδος, το 1985. Με συμβόλαια με όλα τα έγγραφα του υποθηκοφυλακείου, όλα νόμιμα. Το 1986 έβγαλα άδεια για να χτίσω από την πολεοδομία και το 1988 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σπιτιού στο οποίο μένω από τότε. Δεν έχω ενοχληθεί για τίποτε, αλλά είχα ξεχάσει να το δηλώσω στο κτηματολόγιο. Και έκανα μέσα στο χρόνο που μου δίνει ο νόμος το δικαίωμα για να κάνω τη διόρθωση της αρχικής εγγραφής. Και ήρθε το Δημόσιο και λέει ότι το ακίνητο είναι σε οικόπεδο που είναι δασικό και ότι του ανήκει. Βέβαια ο Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί εκατομμύρια στρέμματα σε Σταμάτα και Διόνυσο, και αυτό πρέπει να ελεγχθεί γιατί ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες” λέει στο protothema.gr ο κ. Μανωλάς ο οποίος επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει πληρώσει και πληρώνει όλους τους φόρους του ακινήτου χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. “Το θέμα το δικό μου απασχολεί χιλιάδες σπίτια εδώ στον Διόνυσο να ξέρετε, μιλάμε για 4000-5000 ιδιοκτησίες. Εγώ έσπασα τα πόδια μου για να το φτιάξω αυτό το σπίτι. Πήγαινα μετά την προπόνηση και έφτιαχνα λάσπη και βοηθούσα τον πατέρα μου που ήταν οικοδόμος για να το χτίσουμε, και τώρα έρχεται το δημόσιο και το διεκδικεί βασιζόμενο σε νόμους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας”.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η υπόθεση του Στέλιου Μανωλά είναι μια από τις 200.000 και άνω, υποθέσεις ιδιοκτησιών που έχουν χαρακτηριστεί “αγνώστου ιδιοκτησίας”. Ενώ στα δικαστήρια αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 30.000 υποθέσεις ιδιοκτητών που έχουν προσφύγει για διορθώσεις που πρέπει να γίνουν για το κτηματολόγιο, ενώ πολλές από αυτές διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο. Βέβαια σε κάθε περιοχή υπάρχουν και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους παρεμβαίνει το Ελληνικό Δημόσιο και διεκδικεί την ιδιοκτησία. Είναι για ζητήματα δασικά αλλά και περιπτώσεις όπου η διεκδίκηση είναι καθαρά ιδιοκτησιακής μορφής όπως συμβαίνει με τον Στέλιο Μανωλά, ο οποίος παρόλο που έχει πληρώσει τους φόρους του όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορεί ούτε να πουλήσει, ούτε να εκμεταλλευτεί, ούτε να μεταβιβάσει το ακίνητό του. Και το πρόβλημα αυτό έχουν χιλιάδες πολίτες που έχουν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες υποθέσεις.

Σημαντικό είναι, όπως ανέφεραν στο protothema.gr νομικοί κύκλοι ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον Στέλιο Μανωλά και τον ταλαιπωρεί, όπως και χιλιάδων άλλων πολιτών, θα είχε λυθεί εάν το υφυπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο οποίο αρμόδιος είναι ο κ. Γιώργος Στύλιος είχε περάσει τροπολογία με την οποία θα απαλλάσσονταν οι κτηματολογικοί δικαστές από πληθώρα υποθέσεων που σωρεύονται συνεχώς και εκκρεμούν στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να καθυστερούν για χρόνια αδικαιολόγητα οι πάσης φύσεως επι των ακινήτων έμπρακτες συναλλαγές. Θα μπορούσαν δηλαδή οι προιστέμενοι των κτηματολογικών γραφείων εφόσον ο ιδιοκτήτης έχει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα (συμβόλαια, τίτλους ιδιοκτησίας, κλπ) να δώσει λύση σε μια διόρθωση στο κτηματολογικό βιβλίο. Με την τροπολογία η οποία βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα διασφαλίζεται τα νόμιμα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου από σκόπιμες παραλείψεις δηλώσεων στο κτηματολόγιο.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.