Έκλεισαν τις στρόφιγγες των δανείων οι τράπεζες


Έκλεισαν απότομα οι τράπεζες τις στρόφιγγες της χορήγησης νέων δανείων στις επιχειρήσεις, τη χρονική στιγμή μάλιστα όπου η οικονομία μπήκε σε ρυθμούς επανεκκίνησης μετά το lockdown και οι επιχειρήσεις είχαν μεγάλες ανάγκες για ρευστότητα. Η απροθυμία των τραπεζών να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων, ιδιαίτερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς μάλιστα οι τράπεζες έχουν λάβει ρευστότητα 47 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αρνητικά επιτόκια.

Όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της ΤτΕ για τον Μάιο και για την περίοδο έως και τον Απριλίο 2020, όπου η οικονομία κινήθηκε στους ρυθμούς της πανδημίας, ο Μάιος 2021 ήταν ο χειρότερος μήνας, σε ό,τι αφορά τις νέες χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις και, παράλληλα, οι τράπεζες αύξησαν σημαντικά τα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων.

Όπως φαίνεται στο γράφημα της ΤτΕ, σε δύο μήνες αυτής της περιόδου (Ιούλιος και Δεκέμβριος 2020) εντοπίζεται η σημαντική αύξηση των επιχειρηματικών δανείων, σε μηνιαία επίπεδα 2,5 - 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάιο 2021 καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ της περιόδου Απρ. 2020 - Μαϊου 2021, με τις συνολικές εκταμιεύσεις δανείων να πέφτουν χαμηλότερα από 500 εκατ. ευρώ.
Αυτή η μείωση εκτιμάται ότι συνδέεται με το γεγονός ότι έχουν λήξει πλέον τα προγράμματα που εφάρμοσε η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, μέσω κρατικών εγγυήσεων και επιδότησης στα επιτόκια δανείων. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι οι τράπεζες είναι πολύ επιφυλακτικές στην ανάληψη ρίσκου νέων δανείων, ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς συνεχίζουν το ξεκαθάρισμα των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ περιμένουν και νέα «κόκκινα» δάνεια που θα δημιουργηθούν από την πανδημία και τα οποία θα αυξάνονται μετά τη λήξη των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας.

Όμως, το «πάγωμα» των δανειοδοτήσεων στον επιχειρηματικό τομέα, την ώρα μάλιστα που οι επιχειρήσεις χρειάζονται επειγόντως ρευστότητα για να καλύψουν τις ανάγκες της επανεκκίνησης της οικονομίας, έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών, που βλέπει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να αποτελέσει η χαμηλή κινητικότητα των τραπεζών στα νέα δάνεια ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο 2021. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, συγκάλεσε πριν λίγες ημέρες ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή ΤτΕ, Ένωσης Τραπεζών, εμπορικών τραπεζών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, χωρίς όμως να καταφέρει να αποσπάσει από τις τράπεζες δεσμεύσεις για αύξηση των δανείων.
sofokleousin.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.