Κούβα: Ένα νεκρός και πολλοί συλληφθέντες στις διαδηλώσεις



Η βαθιά οικονομική ύφεση λόγω των μέτρων για την πανδημία έβγαλε στο δρόμο τους Κουβανούς που αντιδρούν. Η πείνα έχει κάνει την εμφάνιση της και το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων έχει πέσει κάτω από τα όρια της φτώχειας. 
Οι Κουβανοί ζητούν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥΣ.
Ένας 36χρονος άνδρας που κατονομάστηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ως Diubis Laurencio Tejeda πέθανε κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας στα περίχωρα της Αβάνας τη Δευτέρα, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κούβα την Κυριακή που συνεχίστηκαν σποραδικά την επόμενη μέρα, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της ραγδαίας ανόδου κρουσμάτων της Covid-19 που αντιμετωπίζει η νησιωτική χώρα.

Το υπουργείο είπε ότι «θρηνεί» τον θάνατό του, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων υπογράμμισε ότι συμμετείχε σε «ταραχές» που συνέβη στη δημοφιλή συνοικία Γουινέρα. Συγγενείς και φίλοι όσων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια και μετά τις ιστορικές διαδηλώσεις της Κυριακής αναζητούσαν χθες εναγωνίως τα αγαπημένα τους πρόσωπα.


Το πρακτορείο τόνισε ότι «οργανωμένες ομάδες αντικοινωνικών και κακοποιών στοιχείων» επιχείρησαν να προσεγγίσουν το αστυνομικό τμήμα της Γουινέρα, με σκοπό να επιτεθούν στους αστυνομικούς του τμήματος της και να προκαλέσουν ζημιές στο κτήριο.

«Τον πήραν από το σπίτι με χειροπέδες και δέρνοντάς τον, χωρίς πουκάμισο, χωρίς μάσκα», είπε μια 50χρονη γυναίκα που δεν ήθελε να δώσει το όνομά της, αναζητώντας για τον 21χρονο γιο της σε αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα.

«Πήραν πολλούς από τη γειτονιά, μικρούς και μεγάλους», είπε, πριν φύγει με άδεια χέρια.

Το κίνημα διαμαρτυρίας για την ελευθερία του λόγου «Άγιος Ισίδωρος» δημοσίευσε αργά τη Δευτέρα μια λίστα στο Twitter 144 ατόμων που κρατήθηκαν ή ανέφεραν ότι εξαφανίστηκαν αφού χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις σε μια αυθόρμητη έκρηξη δημόσιου θυμού.
Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν «Κάτω η δικτατορία» σε διαδηλώσεις που διασκορπίστηκαν από την αστυνομία σε περίπου 40 διαφορετικές τοποθεσίες την Κυριακή. Περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά στην Αβάνα τη Δευτέρα το απόγευμα, φωνάζοντας «Κάτω ο κομμουνισμός».

Οι συγκεντρώσεις ήταν πρωτόγνωρες για τα δεδομένα τις υπό κομμουνιστικό καθεστώς χώρας. Ήρθαν καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική της κρίση τα τελευταία 30 χρόνια, με πολύωρες διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας, ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και μια πρόσφατη επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ αρνήθηκε την Τρίτη ότι υπήρξε «κοινωνικό ξέσπασμα» την Κυριακή, επιμένοντας ότι ο λαός εξακολουθεί να υποστηρίζει την «επανάσταση και την κυβέρνησή τους».

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.