Αποδυνάμωση της ελληνικής ακτοπλοϊας από ενδεχόμενη πώληση η ναύλωση πλοίων στο εξωτερικό!

 


Η πανδημία έχοντας  πλήξει παραγωγικές και ζωτικές  δυνάμεις  της ελληνικής οικονομίας δεν θα μπορούσε να έχει αφήσει ανεπηρέαστο  τον κλάδο της ακτοπλοϊας!Οι ζημίες έχουν αυξηθεί λόγω και των περιοριστικών μέτρων  που είχαν παρθεί αλλά και λόγω του αυξημένου κόστους των καυσίμων..

Ήδη υπάρχουν σκέψεις για πώληση η ναύλωση των καλών πλοίων της ακτοπλοϊας σε εταιρείες του εξωτερικού...Όλα αυτά βέβαια με το τέλος του χρόνου όπου θα καταγραφούν στο "βιβλίο"" τα συν και τα πλην της φετινής περιόδου!

Πάντως κάποιες αρχικές κινήσεις έχουν συμβεί! Η εταιρεία SeaJets του Μάριου Ηλιόπουλου ενίσχυσε τον στόλο της με τέσσερα πλοία (τρία ταχύπλοα και ένα συμβατικό) της Golden Star Ferries, συμφερόντων των αδελφών Στεφάνου. Μάλιστα, το ένα από αυτά, το Superrunner Jet, δρομολογήθηκε στη νέα γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες.



Επίσης η Attica Group ναύλωσε πριν από λίγους μήνες το "Blue Star 1", κατασκευής 2000, στην Irish Ferries για 1+1 χρόνο. Αιτία αυτής της απόφασης ήταν η μείωσης της κίνησης λόγω πανδημίας και η μη δραστηριοποίηση του πλοίου. Το τίμημα δεν έγινε γνωστό, αλλά πηγές της εταιρείας διεμήνυσαν ότι η συμφωνία δημιουργεί θετικά αποτελέσματα.

Πάντως  η προσπάθεια ορισμένων εταιρειών να ενισχύσουν τα μερίδιά τους στις εγχώριες γραμμές,  σημαίνει ότι αυξάνεται σημαντικά ο ανταγωνισμός. Βέβαια πάντα  ελλοχεύει η απειλή υψηλών επιπέδων συγκέντρωσης στην αγορά, με μονοπωλιακές επιπτώσεις, καθώς οι μικρότερες εταιρείες μοιάζουν ευάλωτες σε επιθετικές εξαγορές.

 Αναφορικά με τα καύσιμα, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/4 των λειτουργικών δαπανών των εταιρειών, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, το κόστος ήταν διπλάσιο, συγκριτικά με πέρυσι. Μάλιστα, οι ακτοπλόοι εκτιμούν ότι, στο τέλος του χρόνου, η μέση τιμή θα είναι αυξημένη κατά 60%-70% σε σχέση με το 2020, επιβαρύνοντας σημαντικά τις ήδη πληγείσες εταιρείες.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι η αναμενόμενα ενισχυμένη επιβατική κίνηση το φετινό καλοκαίρι δεν θα ισοφαρίσει το κόστος των καυσίμων, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να "γράψουν" ζημιές άνω των 200 εκατ. ευρώ συνολικά τη διετία 2020-2021.

Πάντως τα σημάδια βελτίωσης της κίνησης είναι ήδη ορατά. Τον Ιούνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, διακινήθηκαν 45% περισσότεροι επιβάτες, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πέρυσι ο τουρισμός άνοιξε στα μέσα Ιουνίου. Τα μέχρι τώρα στοιχεία καταδεικνύουν "ζωηρότερη" κίνηση στις Κυκλάδες, ενώ αντιθέτως προβληματίζουν οι ροές για Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη.

Αρκετά καλύτεροι σε ετήσια βάση αναμένεται να είναι και οι Ιούλιος, Αύγουστος, αλλά σε κάθε περίπτωση η επιβατική κίνηση δε θα πλησιάσει τα επίπεδα του 2019. Παράλληλα, η αύξηση της κίνησης το εν λόγω δίμηνο εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερη από το +45% του Ιουνίου, καθώς και πέρυσι αυτό το διάστημα είχαμε αφίξεις τουριστών.

Όλα αυτά φυσικά, με την προϋπόθεση να μην υπάρξει εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, οι ακτοπλόοι διαπιστώνουν, λόγω της σημερινής επιδημιολογικής εικόνας, μία ευρύτερη ανησυχία που ενδέχεται να επηρεάσει τις κρατήσεις των τουριστών.

Σε επιστολή τους προς
το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) ζητάει μέτρα στήριξης. Τονίζει  μεταξύ άλλων, ότι στις εταιρείες οφείλονται αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ και αφορούν την εκτέλεση δρομολογίων Δημόσιας Υπηρεσίας, κυρίως για την εξυπηρέτηση των μικρών νησιών.

"Παρά την κρίση, τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τον σχεδόν μηδενικό τουρισμό, τα πλοία μας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εκτελούν την τρέχουσα περίοδο τα ίδια δρομολόγια με το 2019, όταν η κίνηση ήταν τριπλάσια της σημερινής.

Ο τρόπος αντιμετώπισης του κλάδου των θαλάσσιων επιβατηγών μεταφορών υποδηλώνει υποβάθμιση της σοβαρότητας της κατάστασης και των κινδύνων όχι μόνο για το μέλλον των εταιρειών μας αλλά και για τον τουρισμό της χώρας και τα νησιά μας τα οποία εξυπηρετούμε υποδειγματικά" σημείωσε ο ΣΕΕΝ.


Μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο είναι φυσικά και ο υπέργηρος στόλος, με τον μέσο όρο ηλικίας των πλοίων να ξεπερνά σήμερα τα 27,32 έτη, με προοπτική να φτάσει τα 37,32 έτη μέχρι το 2030. Έτσι, εκτός των άλλων, αυξάνεται και το κόστος επισκευών - συντηρήσεων των πλοίων, το οποίο, με βάση τις εκτιμήσεις αναλυτών, αποτελεί περίπου το 15% των λειτουργικών εξόδων των εταιρειών.

Η πρόκληση στο project της ανανέωσης είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης. Έχουν γίνει προσπάθειες, με οδηγό το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας, για ανάλυση του κόστους και προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων, χωρίς, όμως, ουσιαστικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Πάντως στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται κονδύλι ύψους 1 εκατ. ευρώ για την "κατάρτιση αναλυτικού σχεδίου και μελέτης για τη σταδιακή ανανέωση του στόλου των επιβατηγών πλοίων" το σχεδιασμό της στρατηγικής και του μηχανισμού χρηματοδότησης.

Ευχής έργον θα ήταν φυσικά, αν τελικά "ξεκολλήσουν" οι διαδικασίες, η ανανέωση του στόλου να γίνει πραγματικότητα μέσα από την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία, η οποία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Σκαραμαγκά, δείχνει σημάδια "ζωής". 

 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.