ΚΟΒΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ - «Να πουλάτε λουλούδια, κυρία μου»


Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Μια ακόμη απίστευτη ιστορία κρατικής παράνοιας και αναλγησίας που ουσιαστικά καταδικάζει στον αργό θάνατο της απόλυτης πενίας μια ηλικιωμένη και εκ γενετής ανάπηρη γυναίκα φέρνει στο φως το zougla.gr.

Πρόκειται για την περίπτωση της Μαρίας Βάκη, 73 ετών σήμερα, από το χωριό Θυμιανά της Χίου, η οποία γεννήθηκε με μια σπάνιας μορφής αναπηρία - δεν αναπτύχθηκε ο καρπός του δεξιού της χεριού και δεν έχει δάχτυλα.

Τα τελευταία 35 χρόνια, ως πλήρως ανίκανη για εργασία, λαμβάνει το νόμιμο επίδομα (280 ευρώ), ενώ ζούσε και με τη βοήθεια των γονιών της. Το 2015 όμως οι γονείς της απεβίωσαν και, όπως προβλέπει ο νόμος, κινήθηκε νομικά για να λάβει τη σύνταξη του πατέρα της.

Ωστόσο η αρμόδια επιτροπή, παρά τις αντίθετες ιατρικές γνωματεύσεις, έκρινε ξαφνικά... ικανή να βιοπορίζεται μια γυναίκα σε αυτή την κατάσταση, που δεν είχε εργαστεί ποτέ, και της... έκοψε το επίδομα και τη σύνταξη!

Η μαρτυρία ανθρώπων που έδωσαν το παρών στην επιτροπή είναι χαρακτηριστική: «Μα τι μπορώ να κάνω;» ψέλλισε η γυναίκα. «Να πουλάτε λουλούδια, κυρία μου» απάντησε κυνικά ο πρόεδρος...

Τα έξοδα των δικαστικών αγώνων που ξεκίνησαν ανέλαβαν οι κυρίες του φιλόπτωχου ταμείου της ενορίας του χωριού της, πέρα από την ιατρική φροντίδα που χρειάζεται η γυναίκα, η οποία, φτωχή και ανυπεράσπιστη, κατέρρευσε και περιήλθε σε άθλια ψυχολογική κατάσταση.

Ωστόσο το αυτονόητο συνέβη και σε όλες τις δίκες (κράτησαν 5 χρόνια) και επιτροπές δικαιώθηκε και άρχισε πάλι, λόγω των δικαστικών αποφάσεων και της απόφασης της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, να της δίνεται σύνταξη.

Παρ' όλα αυτά η χαρά δυστυχώς κράτησε μόλις δύο τρεις μήνες, αφού της έκοψαν ξανά τη σύνταξη διότι ο συνταξιοδοτικός φορέας προσέφυγε στο εφετείο προκειμένου να ακυρώσει την πρωτόδικη ευνοϊκή απόφαση! 

Η σύνταξη κόπηκε και πάλι. Όμως το εφετείο τη δικαίωσε τελεσίδικα. Ωστόσο το βασανιστήριο δεν τελείωσε...

Αν και έχουν περάσει δύο έτη από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, η οποία έχει επιδοθεί κανονικά στο αρμόδιο γραφείο του ΕΦΚΑ στη Λέσβο, και μολονότι επανειλημμένα οι συγχωριανοί της έχουν απευθυνθεί στους αρμόδιους, οι οποίοι δηλώνουν ότι θυμούνται καλά τη Μαρία, εντούτοις επί δύο ολόκληρα χρόνια η γυναίκα δεν έχει λάβει ούτε ευρώ!

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Σταύρος Μιχαηλίδης απευθύνθηκε στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, ο οποίος ασχολήθηκε με το ζήτημα και έδωσε εντολή στον ΕΦΚΑ να πράξει τα... δέοντα. Οι αρμόδιοι της υπηρεσίας όμως φαίνεται ότι για κάποιον απίστευτο λόγο αγνοούν όχι μόνο τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και την εντολή του υπουργού!

Το zougla.gr θα παρακολουθεί την υπόθεση.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.