Οι Γερμανοί εκτελούν 17 βοσκούς στην Πάρνηθα! Σαν σήμερα το 1944


Στις 23 Ιουλίου 1944 εκτελέστηκαν (ή μήπως δολοφονήθηκαν;…), σε αντίποινα για την δολοφονία-εκτέλεση του φρούραρχου στο Κακοσάλεσι, δεκαεπτά (17) βοσκοί στην Πάρνηθα από τους τότε κατακτητές Γερμανούς στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τους στην Πάρνηθα.(…).

Μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζουν τους τόπους θυσίας των Ελλήνων. Στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου τιμούμε τα θύματα στα Καλάβρυτα Αχαϊας, στην Κάνδανο Κρήτης, στο Δίστομο Βοιωτίας, στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, στο Δομένικο Λάρισας. 

Πιστεύω ότι πρέπει και οι κτηνοτρόφοι να αναδείξουν την θυσία των 17 βοσκών από τα Λεγραινά της Αττικής στην Πάρνηθα.

Όλοι οι κτηνοτρόφοι, και κυρίως οι Βλάχοι, οι Αρβανίτες και οι Σαρακατσάνοι της Αττικής, πρέπει να αναδείξουν την θυσία των 17 βοσκών στην Πάρνηθα.

Μέχρι σήμερα καταγράφεται η απότιση τιμής μόνο από την ΙΛΕΑ-Ιστορική  Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών, η οποία μαζί με άλλους τοπικούς συλλόγους κάνει κάθε χρόνο τρισάγιο στην Αγία Τριάδα Πάρνηθος. 

Φέτος το τρισάγιο έγινε στις 10/7/2021, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αχαρνών – Παναγία λόγω του απαγορευτικού ανόδου στην Πάρνηθα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, υπό την αιγίδα του Δήμου Αχαρνών και την συνδιοργάνωση 18 φορέων της περιοχής.

Εκφωνήθηκε επετειακός λόγος από την κα Ειρήνη Κουμπούρη (Ιστορικό Και Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών- Ι.Λ.Ε.Α) απόγονο εκτελεσμένου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν Δήμαρχος Αχαρνών Σ. Βρεττός, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππου, ο Βουλευτής Β. Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος Φυλής Γ. Αβράμης και Σ. Μπρέμπος, η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής) και πολλοί άλλοι. Στο τέλος ο κ Δημήτρης Ντούνιας από την μαρτυρική οικογένεια Ντούνα, διηγήθηκε τις αναμνήσεις του από την σύλληψη των 17 Σαρακατσάνων κτηνοτρόφων.


Ο Γ. Μπουσίνης (Νικήτας) στο βιβλίο του «Το αντάρτικο στην Αττική 1941-1945», Αθήνα 1979, αναφέρει το γεγονός της εκτέλεσης των 17 κτηνοτρόφων.

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Βιτάλης κυκλοφόρησε (9/2/1975) το βιβλιαράκι «Ευλαβικό αφιέρωμα στους 17 εθνομάρτυρες των Λεγραινών» όπου βρίσκονται οι
φωτογραφίες των 17 βοσκών και οι ηλικίες τους, από 65 ετών έως 17 ετών.

Ο ομαδικός τάφος των 17 βοσκών αποκαλύφθηκε τον Νοε 1974 κατά τις εργασίες διάνοιξης οδών στην Πάρνηθα, στο 35 ο χλμ (Βορλοπόταμος).
Μαζί με τους 17 μάρτυρες κτηνοτρόφους της Πάρνηθος εκποιήθηκαν και τα 2.500 περίπου γιδοπρόβατά τους, ενώ τα γυναικόπαιδα τα ξεχώρισαν και τα άφησαν
ελεύθερα στο Κατσιμίδι.(…) 

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι,, συζήτησε με τον κ Δημήτρη Ντούνια μπροστά στην αφίσα της ΙΛΕΑ στο τρισάγιο (10/7/2021) και
προσκαλεί όσους θέλουν να μετέχουν στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο
https://us02web.zoom.us/j/82926322829?pwd=amVNb2M3TGswbnhZcnZJUEQ3NDQ2QT09 ή απλά να συμμετέχουν στο facebook στον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, την Παρασκευή, 23 Ιουλ 2021, στις 22.00. (δημόσια διαδικτυακή) και να αποδώσουν τιμή στους κτηνοτρόφους.

*Αποσπάσματα ιστορικού ενδιαφέροντος από δημοσίευμα του Δημητρίου Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα)

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.