Tο «κοινωνικό χασάπικο» στην Ευρώπη H «περιοδεία Ούρσουλα φον Ντερ»






 Tο «κοινωνικό χασάπικο» στην Ευρώπη H  «περιοδεία Ούρσουλα φον Ντερ»



Του Μιχάλη Ψύλου
   

 εφημερίδα Δημοκρατία


 
Στις Βρυξέλλες την αποκαλούν «περιοδεία φον Ντερ». Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήρθε χθες στην Αθήνα ,στο πλαίσιο περιοδείας που έχει ξεκινήσει στις χώρες μέλη της ΕΕ. Στόχος; Να προσπαθήσει να κάνει πιο συγκεκριμένο στα μάτια των πολιτών, το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ,που θα διατεθούν ως βοήθεια και δάνεια, για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία. Για το σκοπό αυτό , η πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφθηκε την Τετάρτη την Πορτογαλία και την Ισπανία και σήμερα μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο. Προκειμένου να επωφεληθούν από αυτά τα κοινοτικά κονδύλια, οι 27 έπρεπε να παρουσιάσουν στην Επιτροπή ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο θα πληροί τρεις βασικές προϋποθέσεις: Το 37% των δαπανών θα πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το 20% για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και το κυριότερο: Να υιοθετηθούν «μεταρρυθμίσεις»σημαινει χασαπικο με συνοπτικες διαδικασιες  που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου- κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς , έσπευσε να εφαρμόσει ψηφίζοντας το εργασιακό νομοσχέδιο , που θα επιφέρει μεγάλες ανατροπές με την κατάργηση του 8ώρου και την αναμενόμενη μείωση μισθών μέσω των απλήρωτων υπερωριών.

Μέχρι σήμερα, 23 χώρες μέλη έχουν παρουσιάσει τα σχέδιά τους στην Κομισιόν και αναμένονται η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Ολλανδία και η Εσθονία. Άλλες πέντε χώρες – Σλοβενία, Πολωνία, Σουηδία, Κροατία και Ρουμανία – έχουν ζητήσει πρόσθετο χρόνο από τις Βρυξέλλες καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι περίπλοκες. «Σε αυτό το πλαίσιο- γράφει η γαλλική Le Monde-η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισκεπτόμενη διάφορες πρωτεύουσες , ήθελε να είναι αυτή που θα ανακοίνωνε τα καλά νέα στους ενδιαφερόμενους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ότι έχουν περάσει επιτυχώς την εξέταση της Επιτροπής». Για να ενισχύσει το προφίλ της, που έχει αμαυρωθεί λόγω των κακών χειρισμών στην πανδημία, η φον ντερ Λάιεν δεν δίστασε μάλιστα να επισκέπτεται χώρες ,το εθνικό σχέδιο των οποίων δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την Κομισιόν , «για να αναγκάσει τους Επιτρόπους να το κάνουν πριν την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή τους» ,γράφει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι Επίτροποι θα αναθεωρήσουν ένα σχέδιο για μια χώρα ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν είναι εκεί, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα για τη χρησιμότητα της… άσκησης»

! Με απλά λόγια; Η φον ντερ Λάιεν ασκεί προσωπική διπλωματία, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της την Ευρωπαική Επιτροπή.με πλατες αραγε απο ποιους??? και καλο να δουμε ποιοι την χειροκροτουν πρωθυπυοργοι ..σε ολα εχει κανει λαθος η κυρια ηη μαλλον βαλτα λαθη???

«Τα λουλούδια του κακού»

Για να χρηματοδοτήσει τα εθνικά σχέδια μετά την πανδημία, η ΕΕ θα διαθέσει κάπου 800 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη εξασφάλισε το πρώτο 10ετές ευρωομόλογο ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αγορές με πολύ ευνοϊκό επιτόκιο 0,1 %. Είναι το πρώτο ευρωομόλογο από μια σειρά εκδόσεων που έχουν προγραμματιστεί για φέτος για συνολικό ποσό 80 δισεκατομμυρίων. Η κίνηση αυτή είναι φυσικά πολύ θετική , αν αναλογιστεί κανείς ότι για πολλούς υπέρμαχους της λιτότητας-κυρίως τις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του Βορρά- «τα ευρωομόλογα είναι τα «λουλούδια του κακού», το άθλιο έμβλημα του κοινού χρέους, το οποίο πολέμησαν με νύχια και με δόντια», όπως γράφει η ιταλική Huffpost. Ασχετα φυσικά, αν οι «φειδωλές» χώρες ήταν οι πρώτες που έσπευσαν να επωφεληθούν από τη δωρεάν βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ανακαλύπτοντας ότι «τα ευρωομόλογα ούτε βρώμικα είναι ούτε άσχημα», σημειώνει δηκτικά η ιταλική ιστοσελίδα. Η πανδημία και η κοινωνική και οικονομική κρίση που προκαλεί ,έδειξε άλλωστε ότι οι κανόνες του Μάαστριχτ δεν είναι τίποτα άλλο από ένας ανεφάρμοστος…ζουρλομανδύας . Χρειάστηκε φυσικά να κάνει την εμφάνισή του ο …Γκοτζίλα του covid 19, να χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες,η Γηραιά ήπειρος να βυθιστεί στην ύφεση ,για να φανεί δυστυχώς η καταστροφή από «το κοινωνικό …χασάπικο που ξεκίνησε από την Αθήνα με τα μνημόνια ,υπό την καθοδήγηση του τότε υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , με την παράλογη εμμονή στους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας» ,σημειώνει τόσο εύστοχα η Huffpost.

Όχι φυσικά ό,τι οι νεοφιλελεύθεροι ιέρακες της λιτότητας αποφάσισαν να παραδώσουν τα όπλα: Αφού πολέμησαν λυσσασμένα τα ευρωομόλογα για την πανδημία, τώρα θέλουν να τους βάλουν ημερομηνία λήξης. Οι φειδωλές χώρες επιδιώκουν τα ευρωομόλογα της πανδημίας να υπάρχουν το πολύ ως το 2026 , ώστε να επιστρέψει η Ευρώπη και πάλι στο «κοινωνικό χασάπικο»!

Τα γεράκια καραδοκούν

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έδωσε ένα πρώτο «πράσινο φως» για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά προειδοποίησε ότι για το Βερολίνο θα ήταν απαράδεκτο να καταστούν τα ευρωομόλογα μόνιμη λύση. Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας , Γκέρνοτ Μπλιούμελ ξεκίνησε ήδη την εκστρατεία «για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και βιώσιμα δημόσια οικονομικά στην Ευρώπη», όπως γράφει η γερμανική FAZ. Η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω της πανδημίας θα τερματιστεί στα τέλη του επόμενου χρόνου και ήδη χθες -στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ , ο Αυστριακός Γκέρνοτ Μπλιούμελ κάλεσε τις «φειδωλές» χώρες του Βορρά που είναι υπέρ της λιτότητας, να συμπήξουν μέτωπο για την επαναφορά των σκληρών δημοσιονομικών κανόνων . «Ο πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι να μειώσουμε ξανά τους υψηλούς δείκτες χρέους , μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», έγραψε ο Μπλιούμελ σε επιστολή του προς αρκετούς υπουργούς. Κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει νέες περικοπές στο κοινωνικό κράτος.

Το φθινόπωρο, η Κομισιόν σκοπεύει βέβαια να υποβάλει προτάσεις για να ξεπεραστεί η «άκαμπτη» εφαρμογή των κανόνων του Μάαστριχτ για το χρέος (3% του ΑΕΠ για νέο δανεισμό, 60%η αναλογία χρέους-ΑΕΠ) και τα γεράκια ακονίζουν τα νύχια τους. Πολλά θα κριθούν βέβαια από το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο ,καθώς οι αντίπαλοι της λιτότητας εκφράζουν την ελπίδα ότι ενδεχόμενη ήττα των Χριστιανοδημοκρατών θα αλλάξει θετικά το κλίμα σε όλη την Ευρώπη. Αλλιώς, η αυλαία για τα ευρωομόλογα θα πέσει γρήγορα και ο εφιάλτης της λιτότητας -γιατί όχι και των μνημονίων-θα επιστρέψει…

 Μιχάλης Ψύλος  εφημερίδα Δημοκρατία

σημ,,,μην ξεχνουμε οτι η γερμανιτσα δανειζεται με μειον μηδεν επιτοκιο και δανειζει σε χωρες της ευρωπης σαν εγγυητης απο 1 -3 % αρα οπως και να εχει... παραφραζοντας την ρηση του ποδοσφαιρου που λεει 11 εκεινοι 11 παικτες και οι γερμανοι αλλα παντα κερδιζουν αυτοι  

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.