ΝΑΥΤΙΛΙΑ,ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΔΑΝΕΖΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ MAERSK


Τη θέσπιση παγκόσμιου φόρου άνθρακα για τη γεφύρωση του "χάσματος" ανάμεσα στα ορυκτά καύσιμα, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα από τα πλοία και τις ακριβότερες πράσινες εναλλακτικές, πρότεινε ο Søren Skou, CEO του δανέζικου κολοσσού μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, A.P. Moller – Maersk.

Ειδικότερα, τάσσεται υπέρ ενός φόρου τουλάχιστον 450 δολαρίων ανά τόνο πετρελαίου κίνησης το οποίο καίνε τα πλοία - υπολογίζεται περίπου 150 δολάρια ανά τόνο CO2 - μεσοπρόθεσμα και με βάση την τρέχουσα τιμή του καυσίμου. Για τον κ. Skou, η φορολόγηση των τωρινών καυσίμων είναι απαραίτητη για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ο επικεφαλής της Maersk δεν τοποθέτησε χρονικά αυτό το στόχο, αλλά φέρεται, σύμφωνα με το Bloomberg, να πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος φόρος πρέπει να τεθεί σε ισχύ ήδη από το 2025.

"Τα ορυκτά καύσιμα καύσιμα δεν μπορούν να είναι φθηνότερα από τα πράσινα. Απαιτείται δράση τώρα. Είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστούν όλα τα αέρια του θερμοκηπίου, όχι μόνο το CO2, διαφορετικά δε θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας μέχρι το 2050, σε ευθυγράμμιση με τη Συμφωνία του Παρισιού" σημείωσε σε σχετική δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το φόρο θα χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση καθαρότερων καυσίμων και τη στήριξη αναπτυσσόμενων χωρών.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες μετά από μία "θυελλώδη" συζήτηση στην προπαρασκευαστική ομάδα εργασίας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για τα προτεινόμενα μέτρα μείωσης των ρύπων και ενόψει της επίσημης συνεδρίασης της αρμόδιες επιτροπής του φορέα τις επόμενες ημέρες, η οποία θα κληθεί να λάβει οριστικές αποφάσεις. 

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ήρθε μερικές ημέρες μετά την δημοσίευση του   Black Trail: Το ντοκιμαντέρ για το μαύρο αποτύπωμα της ναυτιλίας.




Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.